Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

PTS synar telestrul i Strömsund

/
  • Längre avstånd och större sårbarhet för störningar och avbrott ingår i problembilden på landbygden. På bilden förbereds fiberdragning längs vägen över Stekenjokk, i norra delarna av Strömsund.

Strömsund är en av fem kommuner i landet som Post och Telestyrelsen, PTS, ska titta närmare på för att undersöka behov av åtgärder inom telefoni och internet.

Annons

De särskilda utmaningar för driftsäkerhet som finns på landsbygden, för att telefoni och internet ska fungera bra, ska undersökas när Post och Telestyrelsen åker till Strömsund och fyra kommuner i Västerbotten.

– Vi vill få en mer fullständig bild av de utmaningar som finns vad gäller driftsäkerhet på landsbygden. Exempelvis svårigheter att förebygga avbrott och problem med att reparationer kan ta längre tid, säger Emelie Björkegren Näslund på PTS säkerhetsavdelning.

– Vi ska även undersöka om det finns behov av åtgärder.

Myndigheten ska träffa kommuner, operatörer och andra som är viktiga för driftsäkerhet och de fem kommunerna har valts ut sedan det framkommit klagomål till PTS från dessa områden.

Större sårbarhet för störningar och avbrott, längre avstånd och mer begränsad framkomlighet ingår i problembilden. Inför besöken begär PTS in uppgifter från operatörerna för att få en god bild av hur läget ser ut.

Mer läsning

Annons