Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

PRO har jämfört: Se hela listan över billigaste matkassarna i länet

/

Pensionärernas riksförbund, PRO, har gjort sin årliga prisundersökning av en matkasse. Där utmärker sig Ica Kvantum i Lillänge och Ica Simonssons i Strömsund som butikerna med billigaste kassen.

Annons

Jämförelsen är uppdelad mellan större matbutiker och mindre butiker för att jämförelsen ska bli mer rättvis. Ica Kvantum räknas som en stor och Simonsson som en mindre.

En matkasse kostar genomsnittligt cirka 719,91 kronor i de större matbutikerna i länet och cirka 794,68 kronor i de mindre butikerna. 33 utvalda livsmedel ingår i den jämförda kassen. Syftet med studien är att öka prismedvetenheten både bland PRO:s medlemmar och i allmänhet.

Barbro Höckert, PRO:s lokala konsumentansvariga medlem är nöjd med utfallet. Skillnaderna mellan billigaste och dyraste kassen är inte allt för stor tycker hon, särskilt med hänsyn tagen till att vi har flera butiker i glesbygdsområden.

– Ica Nära i Ytterhogdal till exempel och Ica Simonssons i Strömsund håller mycket bra priser med hänsyn till deras läge, säger Barbro Höckert.

Hon påpekar vidare att det inte bara är billigaste kassen, som ofta finns i de större butikerna i Östersund, som hamnar i fokus i vårt län med mycket glesbygd.

– Man får ju tänka på var man bor och vad det kostar att åka och handla och man får tänka på köptrogenhet, säger hon eftersom det är viktigt att behålla butiker i glesbygd också.

– Det här är ju en politisk fråga, men man kan önska lite mer subventioner för butiker i glesbygd. De behöver stöttning.

940 affärer ingick i undersökningen som genomfördes den 13 oktober, men bara 829 togs med i undersökningen. Alla Coop-butiker i region Mitt togs bort då det framkommit att de sänkt priserna inför att undersökningen. Några sådana problem stötte PRO inte på bland länets butiker.

Skaraborg hade de genomsnittligt billigaste matkassarna i landet och Västerbotten hade de dyraste.

Läs mer: Här finns den billigaste matkassen 2014

Läs mer: Min affär var inte dyrast 2012

Läs mer: Där är maten dyrast i länet 2012 – med all rätt anser PRO

Missa inte LT:s nya app för Iphone och Android:

Klicka här för att ladda hem för Iphone

Klicka här för att ladda hem för Android

Missa inte TH:s nyhetsapp för Iphone och Android:

Klicka här för att ladda hem TH för Iphone

Klicka här för att ladda hem TH för Android

Mer läsning

Annons