Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker kan inte enas om hyreskrav på Folkets hus

/
  • Kommunstyrelsen i Strömsund kunde inte enas om det nya hyresavtalet för Folkets hus-föreningen, där den borgerliga alliansen vill införa en mer marknadsmässig hyra på sikt. Frågan får nu vänta till nästa möte. Foto: Catarina Montell

Förra veckan skulle en ny hyra fastslås för Folkets hus i Strömsund, en byggnad och ett ärende som blivit en långbänk avslutas.

Annons

Men politikerna kunde inte enas och frågan sköts vidare till nästa möte.

Folkets hus fortsätter att väcka känslor i Strömsund. För några år sedan ville den borgerliga alliansen sälja fastigheten.

– Vi tycker inte att kommunen ska äga den här typen av lokaler, sa Karin Stierna till LT då.

Driften av byggnaden blev kostsam för kommunen och Karin Stierna beräknade då att kommunstyrelsen årligen sköt till 1,6 miljoner kronor i drift- och kapitalkostnader.

Bland annat hotell Nordica, som hyrde i lokalerna, hade visat intresse för att köpa fastigheten och driva konferenshotell där.

Men efter att frågan hade stötts och blötts länge politiskt blev det till slut ingen försäljning.

Då ville den borgerliga alliansen hyra större delen av huset till hotell Nordica, men oppositionen ville annorlunda och hela huset hyrdes då ut till Folkets hus-föreningen, som också befinner sig i lokalerna.

Men det beslutades då också att föreningen skulle få betala hyra för de ytor de disponerar och att hyran skulle öka stegvis mot en mer marknadsmässig nivå. Men det beslutet överklagades till länsrätten, som avslog överklagan i höstas.

I veckan var ärendet uppe på kommunstyrelsens bord och förslaget var att Folkets hus-föreningen skulle betala driftskostnader om 400 000 kronor om året och en hyra på 200 000 kronor, som sedan ökar för varje år fram till 2012.

Men något beslut blev det inte. Kommunstyrelsens medlemmar kunde inte enas.

– Rättvis demokrati yrkade på bordläggning, säger Karin Stierna, c, kommunsrtyrelsens ordförande, som är bekymrad över hur kommunen ska få in pengar till kostnaderna för samlingslokalen.

Frågan rullar nu vidare till nästa möte.

Mer läsning

Annons