Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Planerar funpark och vattenhopp i Strömsund

/
  • Ett vattenhopp för skidor, likt detta som finns i Järpen, vill alpina sektionen i IFK Strömsund satsa på. Tanken är att placera hoppet på lämpligt ställe längs Ströms Vattudal.Foto: Miike Andrée
  • Ett vattenhopp för skidor, likt detta som finns i Järpen, vill alpina sektionen i IFK Strömsund satsa på. Tanken är att placera hoppet på lämpligt ställe längs Ströms Vattudal.   Foto: Miike Andrée
  • Vallberget i Strömsund drivs ideellt av IFK Strömsunds alpina förening och dess medlemmar. Nu planerar man att locka fler skidåkare med en funpark i backen samt annan upprustning.
  • ”Folk tycker att det är roligt att åka skidor, men det var länge sedan det satsades på det i Strömsund”, säger Miike Andrée, ordförande i IFK Strömsunds alpina sektion. Men med en funpark vid Vallberget och ett vattenhopp vid Ströms Vattudal kan det bli ändring på det.      Foto: Catarina Montell

En funpark med rails och hopp i slalombacken och ett vattenhopptorn i Ströms Vattudal. Det är IFK Strömsunds slalomsektions upprustningsplaner.

Annons

Slalomsektionen har en mängd konkreta planer som kan göra slalombacken i Strömsund mer attraktiv. Och de har redan kommit en god bit på vägen med planering och budgetering.

– Det ska bli en funpark i backen med rails och hopp, säger Miike Andrée, ordförande i sektionen.

Men det ingår även en upprustning med fler skyddsmadrasser och skyddsnät samt uppdatering av räddningspulka i backen och inköp av prova-på-utrustning.

Totalt beräknar sektionen att upprustningen kommer kosta 360 000 kronor och de har redan fått halva summan, 180 000 kronor, beviljade som EU-medel. 90 000 kronor kan de själva gå in med.

– Nu hoppas vi att kommunstyrelsen i samarbete med Kultur och fritid kan gå in med de återstående 90 000 kronorna, säger Miike Andrée.

Om kommunen kan stötta upprustningsprojektet hoppas alpina sektionen också kunna bli den fjärde orten i landet som kan erbjuda vattenhopp, så att folk kan åka skidor på sommaren också. Tanken är att placera det någonstans längs Ströms Vattudal.

– I dag finns vattenhopp bara i Järpen, Rättvik och på Bosön, säger Miike.

– Folk tycker att det är roligt att åka skidor, men det var länge sedan det satsades på det i Strömsund.

Alpina sektionen har även som mål att ordna med snökanoner. Och för det söker de årligen vattenregleringspengar, men har ännu inte beviljats det.

– Drömmen vore en snökanonanläggning, då kan vi åka skidor tre månader längre under säsongen. Snökanonerna skulle även kunna användas till skidstadion som ligger strax ovanför backen samt vattenförsörjningen i Ridhuset.

Att kunna erbjuda även bra skidspår kan vara ett bra komplement till Östersund under de perioder då trycket är som högst på spåren där, menar han.

– Exempelvis då den tidiga premiären för skidskyttet är förlagt till Östersund. De olika landslagen skulle då kunna sprida sig på fler orter i länet samt öka beläggningen på vår fina skyttehall, säger han.

Mer läsning

Annons