Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Överklagar stor vindkraftspark

Strömsund och Ragunda kommuner överklagar Statkraft/SCA:s stora planer på 450 vindkraftssnurror.

Annons

Strömsund säger precis som tidigare att några 172,5 meter höga vita blinkande torn i skogen vill man inte se. Det får räcka med 150 meter.

Planerna på Statkraft/SCA:s stora vindkraftspark i skogarna i Strömsund, Ragunda, Bräcke och Sollefteå har varit kända länge. Regionen har gnuggat händerna när man insett vilka möjligheter och arbetstillfällen bygget kan generera till kommuner där det vanligtvis mest handlar utflyttning och neddragningar.

Men den cirka 20 miljarder stora satsningen, som innefattar 450 vindkraftsverk på upp till 172,5 meter, har fått en del att fundera över vilket ingrepp det ger på naturen.

LT har tidigare rapporterat att Jiingevaerie sameby har överklagat länsstyrelsens miljötillstånd för parkerna. Även andra intressenter, som markägare och föreningar, har överklagat. Och nu sätter även Ragunda och Strömsunds kommuner ned foten. Igen.

För det var redan förra sommaren Strömsunds kommunfullmäktige tog beslutet att begränsa höjden på vindkraftsverken till 150 meter.

– Det har med varselljuset att göra. Över 150 meter höga vindkraftsverk behövs med dagens lagstiftning ett högintensivt vitt blinkande sken, säger Carin Stierna (C) kommunstyrelsens ordförande.

Och det vill inte Strömsunds högst beslutande organ, fullmäktige, inte ha.

– Vi hade en ganska ordentlig diskussion över hur detta påverkar naturen och det blev det här beslutet. Det vet både sökande och miljöprövningsdelegationen.

Därmed lämnade kommunen nu in en överklagan till länsstyrelsen för parkplanerna på Stamåsen, och liknande överklaganden är att vänta för de andra områdena, säger Carin Stierna.

– Sen är en del förvånade över det... men det är jag förvånad över.

Sollefteås kommunalråd Elisabet Lassen (S) säger till Tidningen Ångermanland att hon oroas över att bolaget nu tänker om och väljer något annat ställe att uppföra jättesatsningen på. Det är funderingar som Statkraft/SCA:s styrelseordförande Gerhard Larsson också ger fog för i samma artikel.

– Det finns gott om alternativ, säger han.

Men Carin Stierna anser inte att Strömsunds kommun nu nobbar möjliga arbetstillfällen.

– Frågan är om det ansvaret ligger på oss eller den sökande. De vet att vi har tagit det här beslutet och att vi har sett till vilken påverkan det har på landskapet.

– Jag tycker ändå att Strömsunds kommun har pekat ut stora områden för landets vindkraftsutbyggnad, tio procent av det nationella målet, bara inom Strömsunds kommun, säger hon.

Mer läsning

Annons