Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Överklagar fiskebeslut till miljödomstolen

/
  • Strömsunds kommun överklagar till hovrätten eftersom miljödomstolen ogillar deras överklagan av länsstyrelsens bantning av fiskesatsningen i Vattudalen. Foto: Jonas Ottosson

Strömsund kommun får inte överklaga länsstyrelsens beslut om fiskesatsningen i Vattudalen.

– Jag tycker det är märkligt, säger Jan-Olof Andersson (M).

Annons

LT har tidigare berättat om bantningen av den planerade fiskodlingen av röding i Ströms Vattudal har överklagats till miljödomstolen.

Enligt kommunalrådet Jan-Olof Andersson är det en viktig fråga för kommunen eftersom det handlar om nya arbetstillfällen.

Bakgrunden är att Strömsunds kommun överklagat frågan efter att länsstyrelsen sagt nej till en årlig produktion av 3 200 ton fisk. Länsstyrelsen har beviljat halva mängden.

De båda parterna har olika uppfattningar om hur mycket fisk som kan tas ut i den planerade fiskodlingen vid Dragan (Linjeviken och Postviken).

Länsstyrelsens miljöprövningsdelegation, anger som skäl till beslutet, att Ströms Vattudal, inklusive Dragan, är ett naturligt näringsfattigt fjällvatten.

Jan-Olof Andersson säger att kommunen, via det egna laboratorium EM-lab, gjort mätningar som visar att Vattudalen är kraftigt undernärt.

– En fiskeodling i den här omfattningen skulle få upp balansen i näringsämnena. Jag har inte sett några mätningar som visar att det här skulle få negativa effekter på miljön, säger Andersson.

Att miljödomstolen nu avslår kommunens överklagande beror på att man anser att kommunen inte är klagande part.

Något som Jan-Olof Andersson är starkt kritisk till.

– Jag vet inte varför det är så, det är nästan löjligt eftersom man måste pröva frågan i sak. Jag anser att detta berör kommunen i högsta grad. Det handlar om vår miljö och flera arbetstillfällen.

Inom den närmaste tiden ska kommunen lämna in ett överklagande till hovrätten. Där skriver de bland annat att deras överklagan till miljödomstolen ska tas med när frågan avgörs.

Fiskesatsningen drivs av Vattudalens Fisk AB där Sten-Åke Carlsson är vd. Han har berättat att han är kritisk till länsstyrelsens halvering och bedömer att det passar mycket bra att odla mycket fisk i området.

Bolaget har också överklagat till miljödomstolen.

Mer läsning

Annons