Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ola räddade sin lillebror när huset började brinna

/
  • Ola Höglund, 14, räddade sin bror Simon, 6, och den vita katten Donna. Räddningstjänsten i Strömsund berömde honom för hans duktiga agerande.
  • Mamma Maj-Britt Jonsson, Ola Höglund och Simon Näsström står i hallen på övervåningen, som blev förstörd av branden. Foto: Jonas Ottosson
  • Vid huset står flera av Ola Höglunds saker, bland annat hans säng. ”Allt som fanns i mitt rum är förstört. Jag hade en värdefull tavla som förstördes”, säger han.

Ola Höglund, 14, är en riktig hjälte. Han räddade sin lillebror Simon, 6, och katten Donna ur familjens brinnande hus.
– Man är fortfarande lite chockad, säger han.

Annons

De bägge bröderna var ensamma hemma eftersom deras mamma Maj-Britt Jonsson skulle gå och lämna igen en bok till en granne i byn. Några minuter senare, vid 17-tiden, skrek Simon Näsström till brodern Ola Höglund att han kände en konstig lukt.

Ola Höglund berättar för LT:

– Jag satt och såg på tv när Simon skrek att det luktade äckligt på övervåningen. När jag sprang upp på övervåningen och öppnade dörren till mitt rum, så var rummet rökfyllt. Jag trodde först att det var en liten brand, men så var det inte.

Efter det slog Ola Höglund igen dörren och sprang ned för trappen. Han förde sedan ut lillebrodern från huset och ringde SOS Alarm.

– Det första som jag tänkte var att få ut Simon. På 30–40 sekunder hade jag fått ut min lillebror från huset.

Bröderna klarade sig utan några skador. Maj-Britt Jonsson säger att hon tyckte sin son var duktig och han handlade logiskt. Brandvärnet från Alanäset var först på plats med en pickup och cirka 200 liter vatten. Kort därefter kom räddningstjänsten från Strömsund. De kunde inte rädda övervåningen som totalförstördes.

Stora delar av huset blev också vattenskadat. Fasaden klarade sig däremot bra eftersom huset består av en kraftig timring.

– I mitt rum var ingenting som kunde räddas. Det här är min säng, säger Ola Höglund och visar en hög med sönderbrända saker.

På söndagen, en dag efter branden, är Ola Höglund fortfarande tagen efter det som har hänt.

– Jag tänker på vad som skulle ha kunnat hänt.

Brandorsaken är inte klar och härnäst ska det genomföras ett stort saneringsarbete. Familjen har också kontaktat sina försäkringsbolag.

Mer läsning

Annons