Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Offerter för en miljard – men nästan inga ordrar

/
  • Trots lågkonjunkturen har SCF Betongelement gjort investeringar. I november månad kom en ny sliprobot som kostade företaget fem miljoner kronor.
Foto: Jonas Ottosson
  • Fred Liljegren är sedan i våras ny vd på SCF Betongelement. Han ska tillsammans med säljarna på företaget vända den negativa trenden. Men just nu är läget tungt. Företaget har lagt många offerter men får inga ordrar. Foto: Jonas Ottosson
  • Roger Kristofersson, ordförande i IF Metall i Strömsund och vd:n Fred Lilje- gren hoppas på fler ordrar 2010.
  • Sommaren 2008 var det cirka 180 personer som var sysselsatta på betongföretaget i Strömsund. Nu är det 89 anställda och till årsskiftet får ytterligare tre anställda gå.

SCF Betongelement i Strömsund ser än så länge ingen ljusning på lågkonjunkturen. I år har företaget lagt offerter på över en miljard – men försäljningarna har nästan uteblivit.

– Det har varit ett bottenår, säger vd:n Fred Liljegren.

Annons

Under våren blev Fred Liljegren ny vd på företaget SCF Betongelement i Strömsund. Uppgiften som han har fått är absolut inte lätt.

Senast betongföretaget fick en större order var i somras. Då tecknades ett avtal värt 132 miljoner kronor med Wallenstam AB.

Då sade man att jätteordern tryggade arbetstillfällena i 18 månader framåt. Men nu är verkligheten att SCF Betongelement måste få in nya ordrar.

– Det här året är förstört och det har gått väldigt tungt på försäljningssidan, berättar Fred Liljegren.

Att försäljningssidan inte lyckas sälja in fler ordrar beror på att många byggen inte blir av och de få som blir av har gått till konkurrenter.

– Många i branschen säger att det aldrig blir avslut och det kan bero på att det är svårt att låna pengar. På så sätt är det tungt. Jag trodde faktiskt på en försäljning i vår, men det är trögt.

Ett hårt slag för SCF Betongelement är att fängelset i Östersund inte verkar bli av. Förhoppningen för Strömsundsföretaget var att bygga delar av fängelset.

Enligt Fred Liljegren är den frågan vilande eftersom det inte ser ut att bli något fängelse.

– Vad jag förstår så är det nu upp till politikerna, säger han.

I dag arbetar det 89 anställda på SCF Betongelement, varav 26 tjänstemän.

Något nytt varsel är i dagsläget inte aktuellt, men Fred Liljegren betonar att det måste hända någonting under den närmaste tiden.

– Säljarna arbetar väldigt hårt nu för att få till en försäljning. Vi börjar arbeta i närområdet. Det finns objekt i vår region som är intressanta.

Till LT säger Fred Liljegren att företaget lämnade in en order till Ikea-byggena i Västerås och Helsingborg. Men de byggena gick till företag i Baltikum.

Under 2009 har SCF Betongelement lagt offerter på över en miljard kronor utan att få napp någonstans.

– Det har varit tufft att komma in som ny vd, men jag har haft god hjälp Maj-Britt Ringvall (styrelseordförande och före detta vd).

Inne i fabrikslokal ett står Roger Kristofersson, klubbordförande i IF Metall i Strömsund.

Han önskar att regeringen skulle gå in och stötta företaget i stället för att sitta med armarna i kors.

Är personalen orolig när ni inte får in några nya projekt?

– Klart man är det. Vi är oroliga för jobben, säger Roger Kristofersson.

Tror du på en vänding?

– Ja, det blir det. Så småningom, men när det blir vet vi inte. Det är det vi går och väntar på. Hela Strömsund är beroende av oss.

Mer läsning

Annons