Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

... och holländarna är fascinerade av livet i Strömsund

/
  • Inez Wiberg från Strömsunds kommun syns här i glatt samspråk med en holländsk läkare, som ville veta mera om Strömsund.

Sjuttio holländare vill veta mera om Strömsunds kommun.

– De är fascinerade av det liv vi kan erbjuda, säger Inez Wiberg.

Annons

Drygt sjuttio personer antecknade sig på intresselistan och vill veta mera om Strömsunds kommun, när kommunen marknadsförde sig på emigrantmässan i Utrecht.

Inez Wiberg var en av kommunens representanter på mässan. Hon berättar att drygt 11 000 personer besökte mässan och att det ständigt var mycket folk vid Jämtlandsmontern.

– Holländarna är fascinerade av Sverige och det liv vi kan erbjuda här. De flyttar inte hit för att de är arbetslösa i hemlandet, utan för att de vill ha en ny livsstil.

Många av holländarna är välutbildade, har egna företag, har specialkompetenser, men har tröttnat på trängseln i hemlandet. De flesta som besökte Jämtlandsmontern var yngre par, barnfamiljer och yngre pensionärer.

Två personer anmälde sig redan nu till sommarens emigrantresor. Dessa resor går till Strömsund och bekostas av holländarna själva. De stannar i Strömsund under två veckor och får då studera det svenska språket varvat med friluftsliv och aktiviteter i vildmark.

– Att erbjuda dem att komma till Strömsund och "provbo", kan vara första steget till en flytt hit, säger Britt-Inger Roos.

Emigrantresorna, liksom deltagandet i emigrantmässan, är en del i projektet "Livet på landet", där Inez Wiberg och Britt-Inger Roos är projektledare.

Nu ska man snarast gå igenom alla som anmält intresse för Strömsunds kommun och kontakta var och en. Kanske kommer flera av dem att ansluta sig till emigrantresorna.

– Sedan hoppas vi att de tar steget fullt ut och flyttar hit.

Mer läsning

Annons