Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya a-kasseregler slår hårt

/
  • Jan-Erik Löfvenberg, kårchef  i Strömsund, är orolig över hur  a-kassereglerna slår mot deltidsbrandmännen. ”Ett stort och ekonomiskt problem”, säger han.

A-kassans nya regler gör att deltidsbrandmännen i Strömsunds kommun drabbas hårt.

Annons

– Det här är en katastrof, säger Peter Månsson, platschef i Hammerdal.

De nya a-kassereglerna gör att deltidsbrandmän i länet som förlorat sitt ordinarie jobb hamnar i en svår situation. Om de åker på en utryckning räknas det som deltidsarbete och efter 75 dagar förlorar de rätten att stämpla upp till heltid.

I Hammerdal finns det 17 deltidsbrandmän. Enligt Peter Månsson slår de nya reglerna hårt mot orten.

– Vi har åtta personer som har blivit varslade och uppsagda från sina jobb. Det går inte att leva på en lön som en deltidsbrandman har, säger han.

– Tidigare har detta inte varit något problem, men nu när man inte får räkna det som en bisyssla blir det svårt. De måste mer eller mindre säga upp sig.

Om deltidsbrandmännen väljer att arbeta kvar riskerar de att sänka sin a-kassa med flera tusen kronor.

– Som det ser ut nu kommer inte en enda grupp att fungera. Det här är en katastrof och en arbetsbelastning utan dess like för dem som blir kvar, säger Peter Månsson.

Han säger att han pratat med dem som nyligen blivit varslade. Nästan alla säger att de tvingas säga upp sig som deltidsbrandman på grund av a-kassans nya regler.

Vidare säger Peter Månsson att det blir svårt att hitta nya deltidsbrandmän till Hammerdal.

– Detta slår hårt mot mindre orter. Jag tror säkert att det kommer ta flera år att hitta personal.

Någon gång i juni månad, när räddningstjänsten har som mest att göra, har de flesta vid deltidsbrandkåren i Hammerdal stämplat ut sina 75 dagar.

Även Strömsunds kårchef Jan-Erik Löfvenberg är orolig över utvecklingen.

– Det blir inte lätt att få tag på nya brandmän. Visst måste det lösa sig på något sätt, det här är inte bra, säger han.

Mer läsning

Annons