Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny väg via Borgafjäll öppnar för turism

/
  • Det kan bli fler fjällvägar i länet. Förstudien inför bildandet av ett gemensamt destinationsbolag för södra Lappland ligger just nu hos länsstyrelse och Tillväxtverket. Ett av målen för initiativtagarna är att få till vägar mellan fjälldalarna i norra Jämtland och södra Västerbotten. Foto: Jennie Lie Kjörnsberg

En gemensam satsning på kommunikationer mellan regionerna i södra Västerbotten och norra Jämtland ska ge turismen ett uppsving.

Annons

Just nu ligger en ansökan till en förstudie om att bilda ett destinationsbolag för södra Lappland hos länsstyrelser och Tillväxtverket.

I första skedet vill initiativtagarna få internationell status till flygplatsen i Vilhelmina så att turister kan flyga direkt dit från Europas storstäder.

Längre fram vill de också se vägförbindelser som knyter ihop fjälldalarna i området.

En av dessa vägar tänks knyta ihop Gäddede i Jämtland med Borgafjäll. Med dagens vägnät tvingas man åka långa omvägar för att ta sig mellan två olika dalar.

– Utan kommunikation och tillgänglighet har vi inte en chans, säger Yvonne Lif Lövbrand, som är delägare till Hotell Borgafjäll och en av dem som står bakom initiativet till destinationsbolaget.

– Strömsunds kommun med Gäddede och Blåsjön är våra närmaste grannar och vi ser stora möjligheter om vi kan inleda ett samarbete genom destination södra Lappland med dem. Då kan vi gemensamt marknadsföra den här regionen, säger hon.

Det är i första hand ett samarbete med kommunerna i Vilhelmina, Dorotea och Åsele. Nu har också Strömsunds kommun tillfrågats och sagt att de är intresserade av att delta i samarbetet. Preliminärt har Tillväxtverket och länsstyrelserna i Jämtland och Västerbotten ställt sig positiva till förstudien om destination södra Lappland.

Destinationsbolaget är i nuläget tänkt att verka för gemensam marknadsföring, kunna uppvakta näringslivsidkare och politiker, bland annat till att förbättra infrastrukturen.

– Den här delen av landet har varit en gråzon när det gäller infrastruktursatsningar, säger Yvonne Lif Lövbrand. Vi är också beroende av kommunikationer och tillgänglighet för att överleva här.

Mer läsning

Annons