Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu vågar folk planera för husköp igen

/
  • Allt är inte nattsvart, folk vågar trots                allt drömma om att bygga nytt. Det väcker hopp om jobb på Norrlands trähus i Hammerdal. Foto: Ann-Louise Rönestål Ek
  • ”34 kåkar betyder ett halvårs jobb för oss i Hammerdal, så det är klart att vi håller tummarna”, säger Sven-Arne Göransson.

Den senaste tidens kraftiga räntesänkningar har gjort att husköparna i storstäderna börjat gå på visningar igen.
På Norrlands trähus i Hammerdal hoppas man att det är första tecknet på en ljusning för branschen och nu står man startklara att börja bygga igen.

Annons

När marknaden för nybyggda villor i Stockholm tvärdog i höstas tvingades Norrlands trähus i Hammerdal varsla halva personalstyrkan – både fastanställda och visstidsanställda.

Den oroliga finansmarknaden i kombination med bankernas tuffare lånevillkor la en död hand över produktionen av trästommar till småhus.

På fabriken i Hammerdal inriktade man produktionen mot kommunala byggnader istället.

– Det har fungerat, just nu bygger vi en förskola åt en kommun i Stockholm så vi har en arbetstopp under tre veckor.

– Det har betytt att vi har kunnat återanställa i stort sett hela personalgruppen, säger produktionschefen Sven-Arne Göransson.

Norrlands trähus jobbar på uppdrag av JM, Skanska och Peab och har sin huvudsakliga marknad i Stockholm och Göteborg.

Sven-Arne Göransson har de senaste dagarna fått signaler från säljare i storstadsområdena om att husköparna åter börjat besöka visningarna av planerade bostadsområden.

– Från att inte ha brytt sig alls i flera månader har folk plötsligt vaknat till, det beror på räntorna.

JM planerar ett nytt bostadsområde utanför Sigtuna, Tvillingbackarna. 34 hus planerar man att uppföra och den 13 mars är det visning på plats för intresserade spekulanter.

– Om visningen nu i mars drar folk som vågar beställa hus kan det ordna sig, då kan vi börja spika ihop kåkarna här i Hammerdal imorrn. Allt material finns på plats, skivor och panel, och gavelspetsarna är redan klara, berättar Sven-Arne Göransson.

Han tror att den räntenivå som gäller nu räcker för att locka husköparna, men hoppas på en stabilisering av börsen.

– Det är inte bra när börsen går upp sju procent ena dagen och ner fem nästa, folk blir oroliga. De måste få en tilltro till att vi nu har nått botten och vänder uppåt igen.

– Så funkar de flesta människor – vet de att de får behålla jobbet och att ekonomin stabiliseras vågar de köpa större saker som hus och bilar igen.

Sven-Arne Göransson märker en mycket hårdare inställning från de stora byggherrarna nu jämfört med krisen 1992.

– Ja, de är mycket försiktigare nu. -92 fick man bygga klart sin beställning, men den här gången var det tvärstopp och planerade jobb ställdes in utan förvarning. Tvärnit, bara.

– JM och de andra brukade göra sina beställningar när de sålt 20-30 procent av kåkarna i ett planerat område, nu kräver de att minst hälften är sålda innan de vågar ge klartecken till oss att börja bygga.

– Men om det går bra nu på marsvisningen kan projektet Tvillingbackarna äntligen gå till sig.

– 34 kåkar betyder ett halvårs jobb för oss i Hammerdal, så det är klart att vi håller tummarna, säger Sven-Arne Göransson.

Mer läsning

Annons