Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu tar Strömsund en vit månad igen ...

/
  • Kanske får Systembolaget färre besök i Strömsund nästa månad då den årliga drogförebyggande kampanjen Vit Februari startar. ”Jag hoppas att invånarna utmanar sig själva att ta en vit månad”, säger Berit Holter, drogförebyggande samordnare  i kommunen när kampanjen Vit Februari drar igång nästa vecka.  Foto: Catarina Montell

För sjätte året i rad drar Strömsund snart igång kampanjen Vit Februari för att få invånarna att ta en vit månad.

Annons

– Men jag hoppas att det påverkar folk även resten av året, säger Berit Holter, drogförebyggande samordnare i kommunen.

– Tanken är att få folk att reflektera över sitt alkoholbruk, säger hon, och berättar om en del som sagt till henne att de kanske inte väljer just februari som sin vita månad utan tar den vid ett senare tillfälle under året.

Den som verkligen vill utmana sig själva kan skriva på nykterhetskontrakt och lägga det i särskilda lådor, som finns utplacerade vid matbutiker i kommunen, eller anmäla sig på kampanjens hemsida på nätet.

– Men fokus i kampanjen ligger i år främst på ungdomar och unga vuxna, säger Berit.

Genom att engagera olika välkända profiler i kommunen att tala för kampanjen hoppas man skapa bra förebilder så de unga ska våga göra ett medvetet val kring alkoholen.

– Vi uppmuntrar också föreningarna och andra arrangörer att ta chansen att ordna drogfria arrangemang under månaden.

Men det är inte bara under februari månad som Strömsunds kommun jobbar för att minska de ungas alkoholkonsumtion.

– Vi har ett långsiktigt arbete som bland annat fokuserar på att stärka ungas självkänsla. Det arbetet pågår ute på alla skolor.

– Vi jobbar också med att stärka föräldrarna i deras föräldraroll och då inte bara inom MVC och BVC utan även för föräldrar med äldre barn.

Vid sidan av det handlar det om insatser från, och samarbete mellan, socialtjänsten, polisen, skolan och även kyrkan.

Andra kommuner i länet, som tidigare gått med och stöttat kampanjen, har i år gjort andra val. Men i Strömsund fortsätter den.

– Här är kampanjen så etablerad så folk frågar efter den och en undersökning vi gjorde i fjol visade att den har effekt, säger Berit.

Mer läsning

Annons