Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu faller träden i Brattli, innan planen ens är påbörjad

/
  • Sågtimmer, massaved och flis, travarna växer i Brattli.
  • Skördare och skotare arbetar i dubbla skift med avverkning i Brattli, fastän detaljplanen inte ens är påbörjad.

Rivstart i Brattli, där man nu avverkar skogen, fastän detaljplanen inte ens är påbörjad.

– Det är för att snabba på byggstarten, säger Ralph Rentzsch.

Annons

Som LT tidigare rapporterat förvärvade Cold Mountain Resort AB ett område om 315 hektar mark i Brattli för att anlägga ett stug- och fritidsområde av gigantiskt mått. Storsatsningen har nu påbörjats i och med att avverkning av skogen har inletts.

Skördare och skotare från Norge arbetar i dubbla skift med avverkningen.

– Vi ska vara här i två - tre veckor, berättar skotarförare Tommy Åberg från Sörli.

Elaka tungor hävdar att avverkningen utgör hela affärsidén och att inget annat kommer att ske, då skogen ger avsevärt mera i intäkter än vad Cold Mountain Resort betalat för området.

– Vi avverkar bara cirka tio hektar vid nederkanten, och orsaken är att snabba på byggstarten av etapp ett, säger Ralph Rentzsch, styrelseledamot i bolaget.

Han säger vidare att tidsplanen för anläggningen beror på hur snabbt kommunen får fram detaljplanen.

Miljö- och byggnämndens ordförande Thommy Johansson (S), medger att detaljplanen kan utföras av kommunen om markägaren betalar, men att man inte har fått det uppdraget. Däremot gav nämnden, vid sitt senaste sammanträde, tillstånd till Cold Mountain Resort att få upprätta en detaljplan.

Planingenjör Johanna Westgard på miljö- och byggavdelningen beräknar att normalt förfarande med utförande av detaljplan och remisstid tar cirka ett år:

– Men planarbetet är inte ens påbörjat ännu.

Är det då rätt att man startar redan nu med en avverkning?

– Ja, det är väl att gå händelserna i förväg, säger Thommy Johansson, som tycker att det låter förhastat, men erkänner att det är inte mycket kommunen kan göra åt det.

Marken saknar i nuläget detaljplan, och avverkning kan utföras av markägaren om man följer de lagar som finns. Fjällnära skogar kräver avverkningstillstånd, vilket man också har fått beviljat, intygar Fredrik Rosendahl på Skogsstyrelsen.

Ralph Rentzsch säger att avverkningen är befogad, eftersom han utgår ifrån att detaljplanen kommer att fastställas, då bolaget öppet redovisat att de vill exploatera området och fått kommunens gehör för detta, och till och med ett billigare pris just därför. Skulle den inte godkännas så är det ändå ingen skada skedd med avverkningen anser han:

– Det är bara att återplantera och låta skogen växa upp igen.

Lagstadgat samråd med samebyarna ska snart ske, och man har redan haft en dialog.

– Det var mycket stånk och stön, men samerna var till slut positiva, under förutsättning att de också kan få några intäkter av etableringen, så det blir något sådant vi ska diskutera.

LT har också tidigare redovisat att delägarna i Cold Mountain Resort hoppat av en efter en, så att av det ursprungliga gänget återstod då endast Thomas Nordgren. Hur ser det ut nu?

– Det har tillkommit några nya ägare, svenska, men de vill inte skylta med sitt namn, säger Ralph Rentzsch.

Mer läsning

Annons