Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu dyks det i Bjurälven igen

/
  • LT besökte förra vintern dykexpeditionen uppe i Frostviken. Det här året hoppas de kunna ta sig fram till älvfåran.   Foto: Henrik Flygare

Nu är det åter dags för starten av den numera årliga Gelab Expedition Bjurälven, då ett 13 dykare ger sig ned i Bjurälvens nollgradiga vatten i trakterna av Leipikvattnet i norra Jämtland.

Annons

Nu är det fjärde året som grottforskarna begär semester från sina ordinarie sysselsättningar och packar ihop all den utrustning som krävs för ta sig ned i Sveriges längsta undervattensgrotta, som ska vara totalt två kilometer.

Expeditionen startade i lördags och till veckan får de även sällskap av ett tv-team från SVT:s Mitt i naturen, som ska göra ett helt program om grottan och dess hemligheter.

Förra året gjorde expeditionen en stor upptäckt när man fann man det så kallade Guldrummet. Cirka 80 meter ned i grottan fann dykarna ett rum som var två meter högt och sex meter brett.

Året dessförinnan stötte man på en särskild typ av aggressiva rödingar nere i Bjurälvens underjordiska tunnlar.

Och även i år förväntar sig expeditionen att göra nya upptäckter. Men det handlar också om forskning i form av att kartlägga unika växter och kartlägga lekplatser för fiskar.

– Och i år hoppas vi ta oss fram till älvfåran, säger Christer Berg, en av deltagarna, som tillsammans med expeditionsledaren Johan Utas i fredags föreläste om dykningarna i Folkets hus i Strömsund.

Expeditionen kommer befinna sig uppe i Frostvikenområdet under två veckor och håller under tiden två föreläsningar för de som är nyfikna på vad de gör. 18 mars finns de i Natur-rummet i Gäddede och 24 mars kommer de till Fjällripan i Stora Blåsjön.

Men intresserade är även välkomna fram till den plats där dykningarna utgår ifrån. Men då måste man ta sig fram på skidor eftersom platsen ligger i skoterförbudsområde och expeditionen har fått specialtillstånd av länsstyrelsen att köra fram till platsen.

Mer läsning

Annons