Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är det bara kikaren som saknas i Gäddede

/
  • I går flögs kupolen in till Gäddedes eget rymdobservatorium och nu är själva bygget klart. Bara kikaren fattas, sedan väntar invigningen  i början av oktober.   Foto: B-O Lyden

Nu är snart Forum Frostvikens dröm om ett rymdobservatorium på Brännklumpen sann. I går flögs kupolen in och monterades fast. Nu saknas bara kikaren.

Annons

– Det är helt otroligt roligt, säger Lars-Gunnar Holgersson, en mäkta glad kassör i Forum Frostviken, föreningen som ligger bakom projektet.

Det var Olle Pålsson, naturvetenskapslärare, som kläckte idén. Idén fick gehör och därefter har Forum Frostviken jobbat tillsammans för att projektet ska bli verklighet.

Pengar har sökts på olika håll och Sparbanksstiftelsen har bidragit med 750 000 kronor, EU med en miljon och en miljon har de fått i bygdemedel. Några pengar från kommunen har det dock inte blivit.

Det senaste året har medlemmarna i Forum Frostviken hjälpts åt att söka bygglov, leta reda på byggdelar, köpa in dem, och få de hitfraktade.

I Australien hittade de vad de sökte, köpte hem det och klockan sju på onsdagsmorgon var de sex man som var på plats för att börja montera ihop bygget, berättar Lars-Gunnar Holgersson.

– Och så fick vi hjälp av en niondeklass som hade tekniklektion.

– Halv fyra kom kupolen med helikopter och efter tolv timmar var vi klara. Det är ett enormt projekt det här, säger han när han blickar tillbaka på hela resan från idé till färdigt observatorium.

– Nu är det bara kikaren som saknas och den beräknas komma i nästa vecka. Och invigningen är planerad till den 3 oktober.

Till en börja får besökarna som vill ta en titt på stjärnor och planeter ta sig upp på Brännklumpen till fots, eller med hjälp av den bandvagn Forum Frostviken har. Men sedan är det meningen att man via internet ska kunna koppla upp sig mot observatoriet och köpa tid för att titta på himlen.

Mer läsning

Annons