Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nedlagt bankkontor i Gäddede slår hårt mot turismföretagen

/
  • Swedbank har beslutat sig för att stänga fem av sina bankkontor i länet. En av de orter som drabbas hårt av det beskedet är Gäddede. Boende i utkanterna av Gäddedeområdet får därmed 20 mil enkel resa till närmaste bankkontor, det i Strömsund.Foto: scanpix”Jag kommer att träffa Swedbank nästa vecka då ledningen kommer hit för att diskutera. Det blir också ett företagarmöte”, berättar Lars Ohlsson, vd på Gelab och aktiv i ortens företagarorganisation.Foto: Bengt-Olov Lydén”Marie-Louise von Bergmann-Winberg.Foto: håkan luthman

Färre men starkare bankkontor ligger bakom Swedbanks beslut att stänga fem kontor på mindre orter i länet.
– För oss innebär det katastrof om kontoret stängs i Gäddede. Så kan vi sammanfatta läget för turismen, säger Ulla Johansson, turistchef på orten.

Annons

För boende i Gäddede innebär en stängning av bankkontoret 13 mil till närmaste bank som kommer att finnas i Strömsund.

Boende i utkanterna av Gäddedetrakten får 20 mil enkel resa.

– Största problemet uppstår för våra norska och utländska turister som inte kan ta ut kontanter på Ica. Det fungerar inte med utländska kort, säger Ulla Johansson.

En process för att få tillgång till kontanter via automatuttag har hittills inte gett resultat.

– Vi jobbar själva för att sätta in en Kontanten-automat men inget är klart och vi jobbar vidare med frågan, säger Ulla Johansson.

Företaget bakom automater av modellen Kontanten kräver att den installeras i lokal eller fastighet där mycket folk passerar och att konsumtionen är hög i området.

En norsk bank finns i Nordli tre mil därifrån.

– Det pratas om att turismen ska utvecklas. Men mycket av min tid går till att basservicen upprätthålls.

– Kontanthantering kanske inte låter som en stor fråga. Men vi tappar gäster genom att inte ha den servicen på orten, säger turistchefen Ulla Johansson.

Turistsäsongen kulminerar mellan 6 juni och 15 oktober. Då lockar Stekenjokkvägen tiotusentals besökare till området.

Elektronikföretaget Gelab med 85 anställda i Gäddede och 100 totalt har Swedbank som företagsbank, men de mesta transaktionerna sker elektroniskt utan kontanthantering.

– Jag kommer att träffa Swedbank nästa vecka då ledningen kommer hit för att diskutera. Det blir också ett företagarmöte, säger Lars Ohlsson, vd på Gelab och aktiv i Forum Frostviken som är en paraplyorganisation för företagare.

Hans bedömning är att en stängd bank innebär besvär framförallt för turismföretagare när besökare som bara har utländsk valuta vill ha svenska pengar. Möjligheten att ta ut och lämna in dagskassor förändras också.

– En annan frågeställning är om man ska behöva ge anställda ledigt för att vara borta en dag och utföra bankärenden? undrar Lars Ohlsson som också är delägare i campingen på orten.

Gelabs ställning är fortsatt stark trots konjunkturläget.

– Vi har klarat oss väldigt lindrigt. Vi har gjort mycket kablage till fordonsindustrin och där märker vi en klar nedgång. Men både antenn- och elektronikbranschen har ökat och står väl emot nedgången på kablage, säger Lars Olsson.

Swedbanks kontor i Hammerdal, Stugun, Oviken och Hallen läggs också ned.

Ytterligare ett skäl som Swedbank förklarar nedläggningarna med är att de ökade säkerhetskraven slår hårt mot små kontor.

Mer läsning

Annons