Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mystik och musik i Gäddede

/
  • Katarina Harbækvold och Britt-Oline Lundqvist hade åkt bil från Lierne i Norge till Gäddede för att lyssna på sina landsmän i Nameus. ”Det var lite konstigt, men det fungerade jättebra”, säger Britt-Oline.
  • Norrmännen i bandet Nameus gjorde sin första spelning i Sverige när de i fredags uppträdde i Gäddede. Det var även deras premiärspelning  i en kyrka. Från vänster; Anders Brønstad, Even Moen, Håvard Jenssen och Jan Anders Rustad.  Foto: Mattias Pettersson
  • Det klassiska hårdrockstecknet gör arrangören Patrik Winther tillsammans med sin norska kollega Marlene Solberg. ”Grymt bra! Över förväntan. Nästa steg blir att försöka starta upp en bioverksamhet här i Sagalokalen och att det ska bli återkommande konserter”, säger Winther.
  • Lennart Syk, kyrkoherde i Frostviken, tyckte kvällen var supertrevlig och välkomnar alla typer av musik i kyrkan. ”Det här arrangemanget är faktiskt unikt för Svenska Kyrkan.”Text: Patrik Andersson  Foto: Mattias Pettersson

Busslaster från både Norge och Sverige vallfärdade under fredagen till kyrkan i Gäddede. Norska rocksbandet Nameus bjöd på en udda spelning i traditionell miljö.

Annons

Mystiken ligger tät i den kalla höstkvällen, när vi åker på den smala vägen upp till kyrkan. De upplysta gravstenarna kastar skuggor längst med slänten och bildar tillsammans med två brinnande tunnor utanför kyrkportarna en nästan kuslig atmosfär. Dov bas ekar över det lilla samhället och när den gnisslande dörren till träkyrkan öppnar sig så uppslukas kroppen av välljudande hårdrock.

Blinkande och färggranna ljuskäglor dansar kring det stora altarkorset och Namsos-bandet Nameus tunga riff får de fyllda raderna i kyrkbänkarna att infinna sig i ett hängivet och koncentrerat lugn. Psalmtavlan, där man hänger upp siffror för vilka psalmnummer som ska sjungas, saknar siffror.

De sånger som är populärast att stå upp och sjunga, och i viss mån hoppa till denna fredagskväll, sjungs på trönder-dialekt. För när norrmännen sjunger en låt på sitt modersmål så förvandlas kyrkan till en rockklubb där folk trängs och sitter på varandras axlar framme vid scenen.

– Det var magiskt att spela i kyrkan, säger Even Moen som spelar trummor i bandet, efter att de tillsammans med de cirka 140 personerna i publiken har gått i ett fackeltåg från kyrkan till en samlingslokal nere i byn.

En pizzabuffé har dukats fram av PRO och lokalen fylls snabbt av den hungriga hårdrockspubliken som lämnar de brinnande facklorna stående i snön utanför. Många av ungdomarna tar tillfället i akt att lära känna de som kommit dit med någon av bussarna från Föllinge och Lierne i Norge.

– Det spelar ingen roll vart konserten är, bara det är hårdrock, säger Emelie Bergman från Strömsund, hon vill gärna ha flera liknande konserter.

– Konserten är en del i det Mitt-skandinaviska regionsprojektet, som ska verka som ett samarbete över landsgränserna. Vi vill att ungdomarna i gränsfjällen ska kunna lära känna varandra och förhoppningsvis kan vi ”få bort” nationsgränsen, säger Patrik Winther som är en av arrangörerna till arrangemanget.

Bandet är inte religiöst och arrangemanget som sådant är inte kristet. Varför har ni valt att lägga konserten i kyrkan?

– För mystiken, intimiteten och själen i lokalen. Det är en utmärkt konsertlokal, säger Patrik Winther.

När kvällen avrundas innebär det bussresor och bilfärder för de som ska till sitt hemland i väster. Vissa andra har gångavstånd och några bor i kommunen, men har ändå ett tiotal mil hem. Det de flesta har gemensamt är att de har valt att bo i ett sagolikt vackert område i gränsfjällen, fast på olika sidor om en osynlig landsgräns, som man inte riktigt vågar umgås över.

Men det här var ju första gången som man träffades ...

Mer läsning

Annons