Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moskébrännaren dömdes till skyddstillsyn

Den man som tände eld på moskén i Strömsund i augusti klarar sig undan fängelsestraff. Han döms i stället till skyddstillsyn och samhällstjänst.

Annons
Åklagaren ansåg att gärningsmannen, som är i 20-årsåldern, skulle dömas för grov mordbrand. Straffet för ett sådant brott kan ge upp till tio års fängelse. Men Östersunds tingsrätt går på en betydligt mjukare linje. I stället för mordbrand väljer rätten att döma den unge mannen för grov skadegörelse och stöld.
Händelsen inträffade natten till den 15 augusti då en grupp muslimer i Strömsund upptäcker att deras moskélokal har fattat eld. Räddningstjänsten kommer till platsen och lyckas få branden under kontroll. Den unge mannen säger i förhören att han har tänt eld på moskén men att det inte var med flit utan en olyckshändelse.
Tingsrätten tror inte på mannen och noterar att hans berättelse om vad som hänt inte är särskilt realistisk. Rätten anser att han medvetet har tänt eld på lokalen. Men tingsrätten konstaterar samtidigt att den unge gärningsmannen inte haft ett uppsåt att genom branden framkalla fara för andra människors liv. Därför blir domen grov skadegörelse och inte grov mordbrand.
Den unge gärningsmannen stal även ett antal religiösa skrifter från moskén och döms därför också för stöld.
Mannen döms till skyddstillsyn och samhällstjänst i 140 timmar. Om rätten i stället skulle ha valt fängelse som påföljd skulle det ha inneburit att han fått sitta inlåst i sex månader.

Mer läsning

Annons