Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

... men länets övriga kommuner är inte med

Strömsund tar återigen en vit månad i februari. Men i år får de ingen draghjälp av andra kommuner i länet.

Annons

I sex år har Strömsunds kommun bedrivit kampanjen Vit februari för att sätta fokus på alkoholkonsumtionen och behovet av att minska den.

Kampanjen har under åren fått ett stort genomslag både nationellt och i länet. Berg, Östersund och Krokom är kommuner som har hakat på och också propagerat för en vit månad.

Men inte i år. Nu får Strömsund kampanja själva.

Bergs kommun, som deltog förra året, står över i år. Kommunens ansträngda ekonomi fick kommunstyrelsen att sätta stopp för fortsatt medverkan med motiveringen: brist på personella resurser och medel.

– Vi hade inte pengar till det i år, förklarar kommunstyrelsens ordförande Lena Olsson (BE).

Inte heller någon annan drogkampanj finns det pengar över till, säger hon.

Även Krokom står utanför Vit februari år. Men inte på grund av ekonomiska skäl. Här handlar det i stället om att vidga vyerna. Tillsammans med Bräcke och Härjedalen sitter Krokom som bäst och drar upp riktlinjer för ett liknande, men mer omfattande, kampanj.

– Vi ska försöka behålla hela idén men vidareförädla den och fokusera mer på årets alla tolv månader, säger Rolf Persson, drogförebyggande samordnare i Krokom.

– Idén med Vit februari är i grunden bra, men det är en svår kampanj. Den kräver enormt mycket folk och man påverkar folk att skriva på för nykterhet i februari, sen kan det bli dött resten av året.

Det Krokom, Härjedalen och Bräcke nu vill göra är att fokusera mer på de klassiska drickarperioderna, som jul, påsk, midsommar och semestertider.

Även Östersund står utanför Vit Februari i år. Anders Edvinsson, koordinator för drogförebyggande arbete, som klev på sin tjänst i april i fjol förklarar varför.

– Under förra året jobbade vi främst med att organisera om kommunens drogförebyggande arbete och ta fram handlingsplaner för ett långsiktigt arbete.

– Vit Februari är i grunden bra, men vi vill göra något som vara under hela året,

Exakt vad det blir är inte klart än.

Mer läsning

Annons