Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Levinsgården dyr affär för kommunen

/
  • Här, vid den befintliga hälsocentralen, kan det nya särskilda boendet byggas i Gäddede. Det står mellan den här platsen och Levinsgården. Den 20 oktober ska politikerna säga sitt.  Foto: Jonas Ottosson

2004 sålde Strömsunds kommun Levinsgården för 50 000 kronor. Fem år senare köper kommunen tillbaka fastigheten för 200 000 kronor. Men det är inte klart om det nya äldreboendet byggs på den platsen.

Annons

LT har skrivit vid flertalet tillfällen om de politiska turerna om Levinsgården. Från början var det tänkt att en hälsocentral och särskilt boende skulle byggas ihop med Forsgården. Men förslaget stoppades i sista stund i kommunfullmäktige.

Nu väntar ny upphandling. Ny projektering. Och ingen ny hälsocentral. Något som den borgerliga alliansen och personalen vid hälsocentralen var starkt kritiska till.

Kommunalrådet Jan-Olof Andersson (M) har tidigare sagt att stora delar av projekteringskostnaderna, cirka 500 000 kronor, är bortkastade. När det gäller just fastigheten Levinsgården så sålde kommunen den 2004 till en privatperson för 50 000 kronor.

Förutom ladugården fanns det ett annat äldre hus på den aktuella gården. Båda byggnaderna var i stort behov av underhåll och bostadshuset var mer eller mindre ett saneringsobjekt.

Drygt fem år senare, när det är aktuellt med en ny hälsocentral och särskilt boende, bestämmer sig Strömsunds kommun att köpa tillbaka fastigheten.

Men då är priset 200 000 kronor, samt att kommunen tar kostnaderna för att montera ned ladugården för säljarens räkning.

Enligt oppositionsrådet Lennart Oscarsson (S), som då var kommunalråd, är anledningen till kommunen sålde fastigheten att det skulle ha kostat dem dyra pengar att riva husen på fastigheten.

– Utifrån de rivningskostnaderna som hade drabbat oss var det en bra affär. Rivningskostnaderna var på 500 000 kronor eller till och med mer. Därför sålde vi alltihop, säger han och tillägger:

– Förut kunde man åka dit med en grävskopa. Men när man ska riva i dag så måste man göra en selektiv rivning.

Nu arbetar teknik- och serviceförvaltningen med att ta fram två förslag till kommunstyrelsen den 20 oktober.

Enligt Lars Melander, som är entreprenadledare, är det två platser som är aktuella: Levinsgården samt vid den befintliga hälsocentralen.

– Vi har sagt att den ska byggas vid Levinsgården. Om man ser på det logiskt så borde det bli där, säger Lennart Oscarsson.

Till LT säger Karin Stierna att hon vill se resultatet av utredningen som tekniska arbetar med innan hon tar ställning i frågan.

Händer det ofta att kommunen säljer och köper tillbaka fastigheter?

– Det händer inte speciellt ofta, säger Karin Stierna.

Mer läsning

Annons