Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lättare att få hjälp med sitt drogberoende i Strömsund

/
  • Sedan en dryg månad har Öppenvården i Strömsund nya och egna lokaler, och personalen har redan märkt att det skapar en ökad tillgänglighet. Här ses Anki Goetzinger, Desirée Edin, Ulla-Britt Salomonsson, Rut Sannemo och Lena Norrman som jobbar på enheten.

Nu ska det bli lättare för Strömsunds kommuns invånare att få råd och stöd när det gäller alkohol- eller drogrelaterade problem. Detta sedan Öppenvården flyttat till egna och större lokaler vid gamla elevhemmet Norrgård.

Annons

Öppenvården i Strömsunds kommun riktar sig till alla över 18 år med någon form av drogrelaterat problem. Och fram tills för någon månad sedan huserade enheten i samma korridor som socialtjänsten i Strömsund. Det innebar ett relativt begränsat utrymme för både Öppenvårdens medarbetare och deras besökare.

– Vi hade inga egna grupprum, så när vi skulle hålla stödgrupper var vi tvungna att låna lokaler och boka in oss hos andra, berättar Anki Goetzinger och Ulla-Britt Salomonsson, beroendeterapeut och socialsekreterare vid Öppenvården.

Sedan en tid tillbaka har tanken funnits på att skapa en egen enhet för att öka tillgängligheten.

Nu finns verksamheten i lämpliga lokaler uppe vid det gamla elevhemmet Norrgård i Strömsund.

Här får de plats med både grupprum, enskilda rum och fikarum.

Och redan under den dryga månad de har haft öppet i sina nya lokaler har de märkt en positiv respons.

– När vi fanns på socialkontoret krävdes nästan alltid tidsbokning för att träffa oss. Nu har vi öppet fyra dagar i veckan då det finns möjlighet att komma utan att boka tid, säger de

Det är viktigt att få stöd så snart som möjligt när motivation till förändring finns hos personen.

Till Öppenvården kan man komma utan att behöva bli registrerad i socialregistret och det upplevs väldigt bra för många, säger Ulla-Britt.

En stor fördel med de nya lokalerna är även läget och det faktum att det finns annan privat verksamhet i huset som skiljer sig helt från Öppenvårdens verksamhet. När de fanns vid socialkontoret kunde en del besökare känna sig en aning utpekade inför ett besök.

– Det blir mer anonymt här, säger Anki.

Mer läsning

Annons