Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsrätten ger funktionshindrad rätt om flytt till Margaretagården

Evy-Ann Mattsson fick ett positivt besked när hon öppnade posten. Länsrättens ger henne och sonen Tommy Månsson rätt.
– Nu slipper jag bråka mer, säger hon.

Annons
LT har vid flera tillfällen skrivit om funktionshindrade Tommy Månsson. Turerna med socialnämnden i Strömsunds kommun har varit många.
Det slutade till sist med att Evy-Ann Mattsson anmälde hanteringen till Justitieombudsmannen, JO och till länsstyrelsen.
Bakgrunden är att Tommy är funktionshindrad och starkt autistisk. Under hans skolgång på Palmcrantzskolans verksamhetsträning i Östersund letade Evy Anna Mattsson en passande verksamhet för sonen. Valet föll på Margaretagården i Mörsil. Där bedriver de socialterapeutisk verksamhet med antroposofisk inriktning.
I februari 2007 lämnade Evy-Ann Mattsson in sin ansökan till kommunen. Men det var när ansökan hamnade i socialnämnden som det blev stopp.
Efter protester, och samma dag som Tommy Månsson skulle ta examen, ändrade man sig och han fick bo på Margaretagården.
I går kom ännu ett positivt besked till Evy-Ann Mattsson. När hon öppnade posten visade det sig att länsrätten ger henne och sonen rätt.
– Det var faktiskt länsstyrelsen som gav mig rådet att överklaga till länsrätten. Jag tycker det känns bra att det är klart. Fast jag kunde inte tänka mig någon annan dom, säger hon.
Socialnämndens tidigare förbehåll, där det står att Tommy Månsson får bo kvar i avvaktan på att det ordnas en gruppbostad och daglig verksamhet i Strömsund, stryks också.
– Det fungerar bra för honom på Margaretagården och i dag finns det inte något annat alternativ för Tommy. Nu kan heller inte kommunen säga att Tommy ska bo i Strömsund om de ordnar en gruppbostad. Det är skönt att jag inte behöver bråka om det i framtiden.
Vidare säger Evy-Ann Mattsson att det är en börda som lyfts från hennes axlar i och med länsrättens dom.
Kommunen har rätt att överklaga domen till kammarrätten.

Mer läsning

Annons