Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lång budgetdebatt trots enighet

Sällan har fullmäktige varit så enigt om vilka områden som ska prioriteras. Ändå vållade budgetramarna lång debatt och sju tilläggsyrkanden.

Annons

Kommunfullmäktige fastställde vid sitt möte nästa års budgetramar och budgetdirektiv. Sällan har fullmäktige varit så rörande överens om satsningarna, där bland annat barn och ungdomar prioriteras och där pengar avsätts till en kulturskola.

Alliansen, som förra året krympte kultur- och fritidsbudgeten med närmare tre miljoner, hade nu gjort en helomvändning och tryckte på att en aktiv kultursatsning genomförs.

Gratis musikskola, upprustning av Sagabiografen för att användas till estetisk verksamhet, anställning av en ungdomsansvarig, var några av förslagen.

– Det är mycket bra förslag, och samtliga är gamla vänsterförslag, påpekade Peter Frost (V).

Gudrun Hansson (S) sa att situationen inte är lätt, behoven är långt större än vad det finns medel till, inte minst gällande arbetsmarknadspolitiken.

– Regeringen tar ansvar för de som jobbar, men kommunerna får ta hela ansvaret för de som inte har något jobb eller av olika skäl inte kan jobba.

Den insikten delades tydligen av alliansen som ville öka på budgeten för försörjningsstödet.

Socialdemokraternas och Vänsterpartiets gemensamma budgetförslag innehöll bland annat satsning på utbildning, kultur- och fritidsaktiviteter, kulturskola, en arbetsmarknadskoordinator, bibehållen kvalitet i äldreomsorgen, max 17 barn i förskolans barngrupper.

Med egen majoritet så vann naturligtvis deras förslag. Trots att alliansen i stort hade liknande förslag, så blev diskussionen lång, och hela sju tilläggsyrkanden lades.

Jan-Olof Andersson (M) yrkade att jobb inom kommunala verksamheter ska utlokaliseras till andra orter i kommunen.

Karin Stierna (C) la tre yrkanden; att jämställdhet som tillväxtfaktor ska anges som inriktningsmål i varje kommunal nämnd och förvaltning, att kommunens tillväxtarbete ska utredas om det kan ske mera effektivt och att kommunen investerar i egen vindkraft.

Hans Wessén (M) yrkade att musikskolan ska vara gratis.

Marian Stranne (M) yrkade att kommunen anställer en ungdomsansvarig.

Jan-Olof Olofsson (M) yrkade att BKU-nämnden får i uppdrag att utarbeta en kulturskola som inte bara har inriktning på musik.

Samtliga förslag gillades principiellt av socialdemokraterna men avslogs tills vidare, i vissa fall på grund av bristande finansiering.

Den andra frågan som vållade lång debatt var Hans Wesséns tilläggsyrkande angående ägardirektiv för Strömsunds Utvecklingsbolag, där han ville skriva in att kommunen måste komma högre i Svenskt Näringslivs ranking. Yrkandet avslogs.

Mer läsning

Annons