Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lågkonjunkturen slår hårt mot Strömsunds kommun

/
  • Hammerdalsområdet drabbas hårt av finanskrisen. Norrlands Trähus har fått gå ned på halvfart (från 30 anställda till 15 personer) och Attacus Jämtlandshus varslade nyligen 25 personer. Foto: Jonas Ottosson
  • Peter Frost, chef på arbetsförmedlingen i Strömsund är orolig över alla varsel som lämnats in i kommunen.

Lågkonjunkturen och finanskrisen slår hårt mot Strömsunds kommun. Sedan i juni har arbetslösheten ökat med en och en halv procent.

Annons
Peter Frost, chef på arbetsförmedlingen, berättar för LT att cirka 100 personer har blivit varslade sedan i somras. Han säger att det är mycket och att det får stora konsekvenser för en liten kommun som Strömsund. Den öppna arbetslösheten har nu passerat tio procent. Vad som händer härnäst är det ingen som vet och Peter Frost tror att det kan bli värre. - Det värsta är väl att vi inte nått botten på lågkonjunkturen. På arbetsförmedlingen befarar vi att det kommer fler varsel, säger han. - Men jag kan inte peka ut några branscher. Vidare säger Peter Frost att arbetsförmedlingen i Strömsund har svårt att matcha jobb mot de som nyligen blivit varslade. Nu är han rädd att lågkonjunkturen kan göra så att kommunen tappar invånare. - Än så länge får vi inga mer pengar för alla varsel, men jag hoppas vi får extra resurser. Pengar till arbetsmarknadsutbildningar skulle vara bra, säger han. - De som blivit varslade kan med hjälp av en arbetsmarknadsutbildning hitta ett nytt arbete. Det har visat sig att dessa utbildningar är väldigt effektiva. Regeringen har bestämt sig för att utse en varselgeneral som ska samordna insatser för dem som varslas om uppsägning. Det meddelade näringsminister Maud Olofsson (c) i helgen. Varselgeneralens uppgift blir att sammanställa de regionala samordnarnas erfarenheter och förmedla deras önskemål till regeringen. Peter Frost tror däremot inte att lågkonjunkturen sätter så stora spår som i början av 90-talet. Då var endast tre personer anställda på SCF Betongelement i Strömsund, vilket kan jämföras med de 150 anställda som företaget har i dag. - Jag tror inte att det går så långt den här gången.

Mer läsning

Annons