Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Kommunen har inte för många anställda"

/

Strömsunds kommun har för många anställda, påstår tidningen "Kommunexperten". Uppgiften förnekas av kommunalrådet och tidningens trovärdighet underkänns av SKL.

Annons

Sune Norman i Strömsund tog chansen att ställa politikerna till svars vid kommuninnevånarnas frågestund:

– Enligt tidningen "Kommunexperten", är Strömsunds kommun på plats sexton bland landets kommuner, när det gäller att ha många anställda i förhållande till invånarantalet. Tidningen anger att kommunen har 121 anställda per tusen innevånare, och att 270 av de kommunanställda är övertaliga. Tänker kommunledningen göra någonting för att rätta till det? Eller anställer man utifrån hur mycket man får i utjämningsbidrag?

Kommunalråd Gudrun Hansson (S) svarade att man gjort en genomgång och anpassning av administrativ personal och vet att det inte finns någon övertalighet på det området:

– Men vi har en stor kommun, geografiskt sett, med verksamhet på många håll, skola, hemtjänst, äldrevård, allt detta kräver mycket personal för att det ska fungera.

Hon tror att de som är anställda verkligen behövs, och berättade att man hela tiden arbetar med att anpassa såväl personal som lokaler till rådande förhållanden. Hon förnekade bestämt att skatteutjämningsbidraget skulle vara någon form av måttstock, vilket "Kommunexperten" framhållit.

Tidningen "Kommunexperten" utges av det privata företaget "Svensk KommunRating". Dess medarbetare Hans Jensevik skriver bland annat att fattiga kommuner kan meritera sig för mer bidrag genom att missköta sin ekonomi.

Mats Kinnwall, chefsekonom hos SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) har reagerat starkt på detta och skriver i Dagens Industri: "Detta är en grov missuppfattning av utformningen av skatteutjämningssystemet, som utjämnar skillnader i kommunernas förutsättningar, men som helt saknar koppling till kommunernas ekonomi. Vi är tyvärr inte förvånade över att Jensevik inte tycks känna till ens dessa grundläggande fakta, och namnet på Svensk KommunRatings tidning ställer vi oss numera frågande till".

Mer läsning

Annons