Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Knallen: Jämtlandsgårdens sanslösa fördubbling

För några år sedan var Jämtlandsgården i Hammerdal nära den ekonomiska avgrunden.

Men nu har det vänt – rejält.

– Vi har ökat försäljningen hittills i år med mellan 75 och 100 procent, jublar Thomas Berglund Sundqvist, produktionschef på Jämtlandsgården.

Annons

Slakteriet Jämtlandsgården i Hammerdal hade under flera år stora . De riktigt stora problemen uppstod i samband med att företaget gjorde en nystart under 2008 – rakt in i en avgrundsdjup global finanskris. I omgångar tvingades företaget för att klara sig.

– Vi hade svårt att få förtroende från butikerna i början, säger Jämtlandsgårdens produktionschef Thomas Berglund Sundqvist.

Men .

Och nu har vändningen kommit. Under 2010 har företaget säkrat kontrakt med allt fler och fler butiker och andra stora kunder. Det är de sista månaderna som slakteriets försäljning fått ordentlig fart.

Målet för 2010 var att under högsäsong (höst-vår) slakta mellan 55 och 65 djur i veckan.

– Från vecka 38 i höstas ända tills förra veckan slaktade vi mellan 55 och 90 djur varje vecka. Jag är inte riktigt säker på att de ekonomiska siffrorna för förra året kommer visa på plus. Men det här året är jag nästan säker på att vi kommer göra det. Försäljningen hittills jämfört med förra året vid samma tid är som natt och dag, säger Thomas Berglund Sundqvist.

Under 2011 har Jämtlandsgården ökat sin försäljning jämfört med motsvarande tid under 2010 med i snitt mellan 75 och 100 procent uppger Thomas Berglund Sundqvist. Vissa veckor har det sålts ännu mer.

– Jag har tvingats att säga nej till kunder som vill köpa kött. Det känns aldrig bra, säger han.

Hur ser framtiden ut för Jämtlandsgården?

– Vi vill gärna hamna i det läget att vi har 55-65 djur som vi slaktar ända fram till i maj. Då klarar vi oss bra under lågsäsong. Sedan vill jag även ta in lammslakt en gång i veckan som legouppdrag. Alltså inte sälja själv till butiker utan utföra slakt på uppdrag. Så småningom är även häst aktuellt. Där handlar det om att få tag på djur.

Mer läsning

Annons