Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klas nya granne är en utter

/
  • Uttern kalasar på en groda, men låter sig inte störas av fotografen som står på bara fem meters avstånd.
  • – Det känns jättekul att jag fått komma så nära uttern. Nu verkar han inte ett dugg rädd för mig, säger Klas Elewall från Ammerån.
  • En av Klas sysselsättningar är att göra avgjutningar av fiskar som folk vill sätta upp hemma på väggen. Här håller Klas på med en lax i 15–kilosklassen.
  • ”Blir det bra så här?” Klas tyckte att uttern poserade för honom senast de träffades.
  • Utter har under lång tid varit försvunnen från Ammerån. Men nu är den tillbaka.Miljögifter var nära att knäcka den svenska utterstammen. Men olika skyddsprojekt och mindre av utsläpp har gjort att uttern är på väg tillbaka över hela Sverige.

Klas Elewall har en annorlunda kompis, en kamrat som gärna tar sig ett vinterbad i närmaste isvak. Det är en utter som han har fått som granne en bit från sin villa vid Ammerån. Nu får Klas komma så nära som fem meter från uttern och han börjar tycka att Klas är rätt ofarlig.

Annons

– Det är fyra år sedan jag först såg spåren av uttern i snön. Jag var lite osäker först om det verkligen var utterspår men när de hela tiden gick från någon öppen vak och in till land så blev jag rätt säker på vad det var för slags avtryck i snön.

Så börjar Klas Elewall berätta om sin nya kamrat som bor bara 500 meter från hans villa vid Ammerån någon mil från Hammerdal.

Nu är inte uttern hemma varje gång Klas hälsar på, men ändå har de träffats ett otal gånger de senaste åren.

– Han var jätteskygg från början och det tog flera månader innan jag fick en skymt av honom. Men om jag såg till att vinden var emot mig och att jag satt helt stilla i skogskanten nere vid ån så kunde jag så småningom få titta på honom längre och längre stunder ju mer tiden gick.

För varje gång Klas hälsade på sin kompis, desto längre tid fick han betrakta det skygga djuret.

– Så för någon vecka sedan när jag kom till platsen tänkte jag försöka ta några fina bilder på min utterpolare med min nya kamera. Jag satte mig och väntade och helt plötsligt dök han upp i en vak bara fem meter därifrån jag satt. Han tittade en stund på mig men brydde sig inte om att kameran rasslade hela tiden. Jag tyckte att han poserade för att bilderna skulle bli bra.

I munnen hade uttern en nyfångad groda som han satte sig för att äta upp.

Klas utter bor bakom en liten ö som finns på andra sidan Ammerån från hans hus sett, men han vill inte närmare gå in på vad platsen heter.

– Det finns människor som tycker att allt vilt ska jagas. Därför vill jag inte avslöja var min kamrat håller till. Dessutom har han ett stort revir. Jag har sett spåren efter honom på många ställen nu, en del så långt bort som ett par mil härifrån.

Klas säger också att det är mycket länge sedan en utter senast fanns i de här trakterna.

– Jag har pratat med grannar som bott här hela sitt liv och de säger att senast de såg någon var på 60-talet.

Eftersom Klas är fiskepolis så undrar man om inte uttern tjuvfiskar några fina öringar ur Ammerån lite då och då.

– Han äter mest groddjur och små ödlor. Ibland kanske någon mört blir middag men han tar inte stora ädelfiskar, säger Klas.

Att det är en viltrik trakt han bor på förstår man när Klas berättar om de olika arter som han träffat på eller sett spår av.

– Jag har sett havsörn och björn och spår av lodjur och järv. Så här finns alla sorter, säger han.

Mer läsning

Annons