Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klarade möte med ilsken björn

/

Den yrvakna björnen reste sig plötsligt morrande från platta marken och en arbetsdag bland många förvandlades på ett ögonblick. Arne Ericsson och Lasse Månsson hade tur som klarade sig när de var ute och mätte för kraftledningar i Havsnästrakten.

Annons
Arne Ericsson och Lasse Månsson på Mätteknik AB, har jobbat i trakterna av Havsnäs där den stora vindkraftsparken planeras, sedan tidigt i våras. I fredags var de ute och mätte för kraftledningarna på platsen, när Lasse Månsson plötsligt hör ett morrande ur marken.
- Första tanken var att det lät som en hund, och så kommer det fram något brunt i hundstorlek ur marken framför mig. Men det var bara björnens huvud. Jag stod troligtvis på öppningen till hans idé för han kom upp bara en meter ifrån mig, säger Lasse Månsson.
Lasse Månsson reagerade instinktivt, vände sig snabbt om och tog sig mot kollegan Arne Ericsson som stod ungefär fem meter bort.
- Björnen når upp till naveln på Lasse som är nästan två meter lång. Det var en massiv varelse och ingen liten Nalle Puh direkt. Jag tänker att det här är det sista vi gör i livet och skriker och viftar för att avleda björnen samtidigt som jag säger åt Lasse att springa, säger Arne Ericsson.
Taktiken lyckades och den nyvakna björnen skräms bort mot andra hållet. Lasse Månsson och Arne Ericsson tar sig så fort de bara kan till bilen ungefär 500 meter från platsen. Det var ingen kulle som björnen gömde sig under utan tvärtom platt terräng med contortatallar. Det låg ett tunt lager nysnö och en del ris på marken eftersom det hade röjts på platsen innan mätningen.
- Det känns viktigt att upplysa om att det var platt mark och lite ris, en terräng som man inte tror att det skulle finnas björn i. Men det kan nog vara så att hannarna går och lägger sig lite varsomhelst, säger Arne Ericsson.
Magnus Kristoffersson är rovdjursansvarig på Länsstyrelsen i Jämtland. Han bekräftar det som Arne Ericsson säger.
- Björnhanar är som vi män i övrigt, lite slarvigare än det andra könet. En hel del av de stora hanbjörnarna gör bara en risbädd och lägger sig på marken. De har inget att vara rädd för utom människan, så de har inget skäl att gömma sig, säger han.
Arne Ericsson och Lasse Månsson som är ute i skogarna dagligen i jobbet har fått sig en riktig funderare genom björnmötet. För dem är det en arbetsmiljöfråga hur man ska undvika björnar och hur man ska bete sig när mötet väl är ett faktum.
- Eftersom det gick bra så var det ett bra sätt att bete sig. Men det allra bästa är att sakta backa tillbaka från björnen. Att hålla ögonkontakt med björnen kan vara klokt. Och att lägga vinden framför sig när man är ute, björnar litar bäst på väderkornet. Men björnar attackerar bara människor när de känner sig hotade, säger Magnus Kristoffersson.
Trots flera tillbud på kort tid så menar Magnus Kristoffersson att man kan känna sig ganska trygg i skogen. Hösten är dock den tid som de allra flesta tillbud sker.
- Det är mycket ovanligt att någon utan hund och gevär blir skadad, säger Magnus Kristoffersson.

Mer läsning

Annons