Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Katarina har gett rumänska gatuhundar ett nytt liv

/
  • Gatuhundarna Bamse, Shadow, Sean och Nana kunde aldrig drömma om att det finns människor som Katarina Östman. Foto: Ida Östman

Bamse, Shadow och Sean har haft en ofattbar tur. De behöver inte längre slåss om mat på sophögar eller jagas som ohyra, sedan Katarina Östman i Backe blev deras adoptivmatte.

Annons

För den som föds som gatuhund i Rumänien väntar ett hårt liv. Landets två miljoner gatuhundar jagas som ohyra. Hundarna förgiftas, slås ihjäl, hängs, bränns eller stängs in och får svälta ihjäl.

Bamse, Shadow och Sean har haft en ofattbar tur. De behöver inte längre slåss om maten på sophögarna i Cernavoda, utan lever i dag ett tryggt och gott hundliv hemma hos familjen Katarina Östman i Backe. Hur har det gått till?

– Min dotter hittade en hemsida när hon höll på med ett specialarbete för skolan, säger Katarina.

”Hundhjälpen”, som hon snubblade över, är en svensk förening som arbetar för att hjälpa nödställda hundar i Rumänien, det land i Europa där hundarna far mest illa. En gren är att hitta lämpliga ”adoptivföräldrar” till hundar som bedöms klara av att bli husdjur och familjemedlem.

Katarina Östman anmälde sitt intresse för att adoptera en hund.

– Sedan blev jag uppringd och fick svara på en massa frågor. De är noga med att hunden ska komma till bra förhållanden. Man bör också kunna vara ledig en längre tid när hunden kommer.

Det fungerade bra när Shadow kom för drygt ett år sedan:

– När allt var bestämt så fick jag mycket information om hunden och om vad man skulle tänka på. Det har inte uppstått några större överraskningar.

Bamse kom ett halvår senare. Han var skygg och skräckslagen:

– Det tog månader innan vi fick på honom ett koppel, men med tålamod, Frolic och massor av köttbullar, så har det gått till slut.

Sean, som är den senaste familjemedlemmen, kom för bara tre veckor sedan. Samtidigt kom Nana, dottern Idas hund. Ida har tidigare Sugar, som också är adopterad från Rumänien.

Katarinas råd till den som vill adoptera är att noga tänka igenom beslutet:

– Man måste vara medveten om att man tar på sig ett åtagande som gäller i åratal.

För den som verkligen har bestämt sig, som Katarina, så är det en rik upplevelse att umgås med hundar som aldrig har levt hos människor:

– Det är så intressant att studera hundspråket, de signaler de använder när de kommunicerar med varandra.

Adoptionen kostar 5000 kronor. Det täcker flygbiljetten, pass, med mera. Katarina märker att det finns många fördomar om importhundar, och hon tar absolut avstånd från smuggling av hundar:

– Men de här hundarna har vaccinationsskydd, är försedda med chip och avmaskade, speciellt noggrant när det gäller dvärgbandmask.

Hon säger att om man vill hjälpa hundarna i Rumänien, utan att adoptera, så kan man skänka en slant.

Föreningen fångar in gatuhundar, som får bo i hägn. Det behövs pengar till mat och annat, och hägnen blev skadade när Donau svämmade över, så man håller nu på att bygga nya på bättre plats.

Mer läsning

Annons