Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jakthundar tog sig in i renhägn – blev skjutna

/

Kommunalrådet i Strömsunds kommun, Jan-Olof Andersson, fick sina två älghundar skjutna lördags morse. Hundarna hade tagit sig in i ett renhägn i Trångmon, som ligger i norra delarna av Strömsunds kommun.

Annons

Hundarna hade jagat renarna runt i fållan under fredagsnatten.

– Det känns fruktansvärt tungt idag. Hundarna var medlemmar i familjen och nu står hundkojan tyst och öde, säger kommunalrådet Jan-Olof Andersson när han börjar berätta om händelsen.

Renägaren som sköt de bägge hundarna, säger att han är inte stolt över vad han gjort.

Jan-Olof Andersson igen:

– Det var en massa olyckliga omständigheter som gjorde att mina hundar tog sig in i renfållan och jag försvarar inte på något sätt att de jagade renarna. Men jag tycker att renägaren kunde ha kontaktat mig innan han sköt. Vi är ju grannar och ska fortsätta att vara det.

Andersson som bor i den ensligt belägna byn Trångmon i norra Jämtland, kom hem tillsammans med sin fru i fredags kväll.

– Då hade hundarna varit ensam hemma i hundgården några dagar och hade spring i benen.

– Jag släppte ut dem som jag oftast gör och de brukar då springa varv efter varv runt gården tills de tröttnar.

Men i fredags sprang hundarna från gården och upp mot grannbyn där det finns renar i ett stort hägn. På något sätt tog sig hundarna in till renarna.

– Jag försökte få igång skotern så att jag kunde följa efter dem i snön, men jag misslyckades. Då tog jag bilen och körde vägen så nära hägnet jag kunde och hörde att hundarna inte var så långt från mig, men jag kunde inte ta mig runt hägnet.

Då vände jag tillbaka och försökte på nytt få igång skotern, men misslyckades.

Jan-Olof Andersson berättar att han var tillbaka i närheten av hägnet tre gånger under natten för att försöka locka med sig sina hundar.

– På morgonen hitta jag felet på skotern och fick igång den. Jag körde direkt till renfållan och kunde bara konstatera att jag kom för sent.

– Bland renarna låg mina hundar skjutna.

Renägaren berättar för LT att han kom till hägnet vid åttatiden på morgonen och han hörde direkt att det var något djur som tagit sig in till renarna.

– Då jag förstod att det var två hundar så gällde det att agera snabbt. Annars kan det bli stora skador på de skrämda djuren. Jag tog fram geväret och sköt hundarna så fort jag kunde. Eftersom jag har rätt att skjuta djur som tar sig in till renarna så var det inte mycket att fundera på.

Renägaren berättar att han har haft hundar tidigare i hägnet som har orsakat stora skador bland renarna.

– Men nu var det inte så. När Andersson kom upp till hägnet gick vi tillsammans runt och tittade till renarna. Vi kunde då konstatera att hundarna endast hade ätit på ett självdött djur. Ingen av renarna var skadade.

Renägaren säger också att det var först efter skotten han förstod att det var hans grannes hundar han skjutit och att det kändes hemskt att göra den upptäckten.

– Hade bara Andersson ringt mig och talat om att hundarna smitit och sprungit mot hägnet hade jag vetat vems hundar det var och vi hade tillsammans kunna fånga in dem.

Jan-Olof Andersson tycker det är märkligt att man måste begära skyddsjakt hos länsstyrelsen för att fälla en varg eller ett lodjur.

– Men tamhundar får man tydligen skjuta utan tillstånd.

Nu fick Jan-Olof Andersson ta hem sina döda hundar på skotern.

– Det var fruktansvärt att se barnens reaktion när jag kom hem med hundarna, säger han.

Mer läsning

Annons