Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag blev mobbad av polisen"

/
  • Efter åratal av borttappade anmälningar och bevisföremål, får nu Evert Johansson träffa polischef Staffan Sjödin.
  • På polischef Staffans Sjödins inrådan upprättar man en anmälan där polisen i Strömsund anklagas för tjänstefel.
  • Staffan Sjödin bläddrar i lagboken:
  • Evert Johansson har en hel hög av anmälningar, där ingen har lett till någonting.

Polisen i Strömsund anmäls för tjänstefel och blir föremål för internutredning, sedan man ignorerat och saboterat anmälningar:

– En av dem sa: "Min chef har sagt att vi ska sätta dit dig".

Annons

Under flera år har Evert Johansson i Strömsund blivit utsatt för intrång, skadegörelse och hot. Hans fru törs inte längre vara ensam hemma, och de kan inte ta hem barnbarnen, av rädsla för en aggressiv person som stryker kring knutarna och gång på gång trängt sig in i huset.

Flera gånger har han gjort polisanmälan, men detta har inte lett till någonting. Anmälningar och fotografier har försvunnit. De poliser som besökt brottsplatsen har totalt glömt att de varit där. Vittnesutsagor har ignorerats, information har uteblivit, han har nekats att få ta del av vad han själv har sagt, med hänvisning till sekretess.

– Jag vill se vad de skriver att jag har sagt, säger han.

Han har till och med nekats att göra anmälan och handgripligen visats ut från polishuset.

Orsaken till den dåliga behandlingen tror han själv är att han kom på kant med den dåvarande polischefen. Denne har sedan, med hjälp av tre namngivna poliser i kåren, tagit varje chans att göra livet surt för honom.

– En av dem sa i klartext till mig: "Min chef har sagt att vi ska sätta dit dig".

Närpolisen i Strömsund har nu en annan chef, Staffan Sjödin, som träffar Evert Johansson för att de ska reda ut allt som hänt och se till att makarna ska få leva i fred i sitt eget hus.

– Jag vill veta var gränsen för hemfridsbrott egentligen går, och hur långt det måste gå innan vi kan få någon hjälp, säger Evert.

Staffan Sjödin bläddrar i lagboken och säger att lagens text kring hemfridsbrott är mycket stark:

– Husfriden för alla är helig.

På Staffan Sjödins inrådan upprättar man nu en anmälan, där polisen i Strömsund anklagas för tjänstefel. Alla anmälningar, ända sedan 2006, och polisens agerande vid varje tillfälle, ska granskas. Granskningen kommer att ske genom polisens centrala internutredningsgrupp, och hanteras alltså inte i Jämtland.

Evert Johansson tycker att kontakten med polisen känns betydligt bättre nu. Polischef Staffan Sjödin uppmanar Evert att ringa så snart det inträffar något och försäkrar att polisen ska patrullera förbi hans hus lite då och då. Evert, i sin tur, ber polischefen att inte låta någon av de tre "mobbande" poliserna vara handledare för de nya aspiranterna, vilket han lovar.

Länstidningen har sökt, men inte lyckats nå, den tidigare polischefen.

Mer läsning

Annons