Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen lösning klar för arkivet

/
  • Problemen med Strömsunds kommuns centralarkiv har pågått flera år men nu måste snart en lösning till – annars stänger Arbetsmiljöverket dörren. Kommunens tjänstemän har tagit fram flera alternativ, nu är det upp till politikerna att besluta vilket det blir. Foto: Jonas Ottosson

Kommunarkivets dåliga miljö i Strömsund har varit ett omskrivet ämne. Nästa vecka avgör politikerna vilka åtgärder som ska sättas in.

Annons

Arbetsmiljöverket har hotat med att förbjuda någon som helst verksamhet i lokalerna från den 1 juni i sommar om inte något görs åt dem.

Bakgrunden är fukt som har påverkat lokalen och gjort luften dålig. Det har bland annat inneburit att personal fått andningsproblem.

Problemet har funnits i flera års tid och ämnet har även utretts av kommunen vid flera tillfällen.

Men innan sommaren måste något hända med lokalerna, och politikerna vid kommunstyrelsens arbetsutskott tar nästa vecka upp ämnet.

I den utredning av ärendet som nu pågår har man tittat närmare på om man kan:

Anpassa fastigheten Grelsgård eller hyra en annan lokal.

Digitalisera hela arkivet.

Om alla handlingarna ska scannas in för digital arkivering kan de behöva saneras från den dåliga luften först.

Teknik- och serviceförvaltningen har tittat närmare på lokalfrågan, och konstaterar att det just nu inte finns någon lämplig ledig lokal för arkivverksamhet inom kommunens ägo.

Att renovera det befintliga arkivet beräknas kosta cirka 350 000 kronor. Renoveringarna är beräknade utifrån den yrkes- och miljömedicinska undersökning som gjordes 2007.

Mer läsning

Annons