Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Ingen i Strömsund bryr sig om fiskefrågorna ...”

/
  • Reidar Näslund är mycket kritisk till hur Strömsunds kommun sköter fiskefrågorna. ”Det händer absolut ingenting i kommunen”, säger han.Foto: Jonas Ottosson
  • Reidar Näslund visar en digital temperaturmätare som han fått av fiskekonsulenten i Vilhelmina kommun. Under ett år ska han mäta medeltemperaturen i Hotingssjön. Samma sak gör man i Vilhelmina, Åsele och Dorotea kommun. ”I Strömsund finns det ingen att vända sig till.”

Politikerna måste se över vattendomarna och anställa en fiskerikonsulent. Det anser Reidar Näslund som driver fiskeodlingen Nordfisk i Hoting.

– Jag är förbannad. Det händer absolut ingenting i kommunen, säger han.

Annons

Nu är det över 20 år sedan Reidar Näslund flyttade hem till Hoting och efter det startade fiskeodlingen Nordfisk, en verksamhet som han driver än i dag.

Hotingsonen Reidar Näslund är mycket bekymrad över hur Strömsunds kommun sköter fiskefrågorna.

Han säger till LT att han följt vad om har skett i vattensystemet, främst i Hotingssjön som tillhör Fjällsjöälvens vattensystem.

– Nu är det en minimitappaning som sker i sjön. Man pulserar sjön upp och ned. Det kan vara fyra gånger under ett dygn. Jag har bevis på strandområden där det försvunnit fem till åtta meter. Det här är ett avloppsdike, säger han.

Och fortsätter:

– Men det är ingen som bryr sig. Det måste ju hända någonting. Vad gör politikerna? Jag tycker inte de sköter sitt arbete.

Reidar Näslund berättar att han påtalat detta för politiker – men att det inte är någon som tar sig an problemet.

I år delade Strömsunds kommun ut 7,5 miljoner kronor i bygdemedel.

En procent av pengarna gick till fiskesatsningar.

– I dag rinner tiden i väg och det blir ingenting gjort. Tittar vi på Västerbotten har man en fiskerianställd per kommun. Strömsunds kommun borde ha en fiskekonsulent.

Vad vill du se att man gör med Fjällsjöälven?

– De (politikerna) måste se över vattendomarna. Sedan ville jag se att de 30-åriga vattendomarna verkligen omförhandlas, säger Reidar Näslund.

Han tror att det finns mycket mer pengar att hämta i dessa frågor.

– Man borde avsätta en miljon kronor och anlita en advokat som driver frågorna. Man är tvungen att utmana kraftindustrin. Vi har folkvalda politiker som vi betalar skatt för.

En annan sak som Reidar Näslund märker att medeltemperaturen i Hotingssjön ökar för varje.

I dag har han sju odlingsmånader, jämfört med tre månader som det var för 14 år sedan.

Vidare säger Reidar Näslund att luften håller på att går ur fiskevårdsområdena i kommunen.

– Rinner kraften förbi så måste det finnas pengar. Det har jag också varnat kommunen för.

Är du besviken att ni får så lite pengar?

– När det gäller Strömsunds kommun, så är det makabert. Det är en katastrof hur man hanterar pengarna till fiskevårdsområdena.

Mer läsning

Annons