Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hotings siste läkare hoppar av

/
  • Stig-Gunnar och Siw Persson anser att det är något fel på samhället, när det ska skäras ned så att personalen inte orkar jobba.
  • Ren katastrof, inte minst för de gamla, tycker hemvårdens personal Ulla Norlander, Madelen Carlsson och Ulla-Britt Bergman.
  • Hotings hälsocentral står utan fast läkare från midsommar. Liksom sin tidigare kollega orkar inte distriktsläkaren Max Fredriksson längre bära den tunga arbetsbördan, utan väljer att ta

Distriktsläkaren vid Hotings Hälsocentral, Max Fredriksson, kommer inte tillbaka efter sommaruppehållet. Orsaken är den höga arbetsbelastningen. För ett halvår sedan klev kollegan Hans Boberg av, av samma orsak.

– Smärtgränsen är nådd, säger Margareta Nilsson, enhetschef för hälsocentralerna i kommunen.

Annons

Efter tre år ger han nu upp. Distriktsläkare Max Fredriksson begär tjänstledigt efter sommaruppehållet:

– Sommarstängningen kommer nu efter midsommar och när portarna slås upp här igen så finns ingen fast läkare kvar i tjänst, säger han. Jag kommer att vara tjänstledig, då belastningen här har varit mig övermäktig.

Bestörtningen och uppgivenheten i Hoting är stor efter beskedet. Men ingen är förvånad, varken personal eller patienter:

– Det undrar jag inte på! säger alla som Länstidningen träffar. Så som han har fått jobba.

Hälsocentralerna i glesbygden har varit utsatt för många besparingar de senaste åren. Hoting, liksom Backe, har varit hårt utsatt. Distriktssköterskan Maria Östman, som arbetat här i elva år tror inte att sådana här åtgärder blir några besparingar i längden:

– Patienterna hinner bli för sjuka för att vi ska kunna hjälpa dem. Då måste de skickas till Östersund vilket medför högre kostnader. Personalen går på knäna och blir också sjuka till slut.

De första fyra veckorna utan fast läkare ska hälsocentralen i Hoting också serva Backe med sjukvård, eftersom den hälsocentralen då är stängd. Christin Alstergren har jobbat i receptionen i tjugoåtta år och följt alla förändringar. Från 1992 och fram tills i dag har situationen försämrats oerhört:

– Det är så synd, för det är en så trevlig arbetsplats och ett så bra arbetslag. Vi försöker att hålla humöret och skenet uppe, för patienternas skull, men det går inte riktigt längre. Nu märker även patienterna av förändringarna.

Stig-Gunnar och Siw Persson har just besökt hälsocentralen. De tycker att det är bedrövligt att landstinget ska skära så hårt att inte personalen klarar av att arbeta:

– Alla våra läkare slutar och det har varit bra läkare. Det måste vara något fel på samhället när det blir så här. Man kräver att vi ska ha förtroende för en massa olika stafettläkare medan Försäkringskassan bara har förtroende för en, sin egen förtroendeläkare.

Personalen på hemvården i Hoting, vars brukare nästan dagligdags behöver läkarkonsultation, blir lika upprörda:

– Det är ren katastrof! Nu försvinner den tryggheten för de gamla också!

Margareta Nilsson, som är enhetschef för hälsocentralerna i Strömsunds kommun, berättar att nedskärningarna i primärvården förra året och i år hårdast belastar Strömsunds och Östersunds kommuner:

– Smärtgränsen är nådd. Vi har påtalat, och påtalar problemen i glesbygden hela tiden. Jag har förståelse för att skatteintäkterna minskar i takt med befolkningsminskningen. Men det går inte att effektivisera mera när personalen består av några enstaka personer.

Mer läsning

Annons