Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hotingbor: Vi vill inte bli en hälsovårdsfilial

/
  • Drygt hundra personer fyllde Folkets hus i Hoting i går kväll och krävde svar av de inbjudna landstingspolitikerna kring den redan beslutade omorganiseringen av hälsocentralen.  Knäck- frågan från Hotingborna var varför hälsocentralen inte får fortsätta att vara en väl fungerande hälsocentral utan nu blir en filial. Foto: Catarina Montell

Med en rad inbjudna landstings- och kommunpolitiker krävde de boende i Hoting och Tåsjödalen i går kväll svar på sina frågor kring omorganiseringen av hälsocentralen i Backe.

Annons

För drygt två år sedan hölls, i januari 2008, ett välbesökt möte på samma plats. Då gällde det också landstingets neddragningsplaner. Men allmänheten försäkrades att inga åtgärder skulle genomföras innan alla informerats ordentligt.

Nu anser allmänheten, administrativt företrädd av föreningen Bygdens framtid, att det löftet inte har hållits i och med att landstinget har beslutat att Hotings hälsocentral blir en filial till närvårdsområde Strömsund.

Varför klassas Hotings hälsocentral som en filial och vad innebär den degraderingen?

Det var den centrala frågan på mötet.

D är konstaterade de närvarande landstingspolitikerna Bernt Söderman (C), Harriet Jorderud (S) Ann-Marie Johansson (S) och Christer Siwertsson (M), att valet av namnet filial var missvisande och det skulle ändras.

Men omorganiseringen var nödvändig utifrån de minskade resurserna och införandet och anpassandet till det fria vårdvalet.

Men politikerna var inte helt eniga.

– Jag är rädd att blir det en filial så är det lättare att göra neddragningar där, sa Christer Siwertsson (M).

Hotingsborna hade samma farhågor och de anade dessutom att ett namnbyte inte skulle lösa problematiken med läkartätheten och bättre tillgänglighet till vård.

– Faktum är att primärvården behövde spara 22 miljoner under 2009 och kommer att behöva spara ytterligare 25 miljoner i år.

Det konstaterade Harriet Jorderud som betonade att hälsocentralen i Hoting ska vara kvar.

– Vi ska inte använda ordet filial. Och vi kommer att ha i princip samma utbud som tidigare, sa hon.

Christer Siwertsson menade dock att ramarna kring det regelverk som styr den redan beslutade omorganisationen behöver ses över.

– För det blir ingen valfrihet för de som bor här, sa han.

Mer läsning

Annons