Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hotingbo: Det fria vårdvalet är inte fritt för alla

/
  • Med fem mil till hälsocentralen i Strömsund och bara två mil till hälsocentralen i Dorotea tänkte Reidar Näslund i Hoting att det givetvis var bäst att lista sig i Dorotea, nu när det fria vårdvalet är infört. ”Men det går inte, länsgränsen sätter stopp för det. Och då existerar ju inte det fria valet för oss i ytterkanterna”, säger han uppretat. Foto: Catarina Montell

Det råder blandade känslor runt om i länet kring det nya hälsovalet och primärvårdskartan som håller på att ritas om.

Sju hälsocentraler i länet klarar inte kraven och blir i stället filialer, det har LT tidigare berättat. Bland annat för att det saknas läkare.

Vad innebär det ”fria” hälsovalet för länsborna? Reidar Näslund i Hoting tycker inte att det är särskilt fritt.

Annons

– Det fria vårdvalet existerar inte för oss i ytterkanterna. Politikerna har fört oss bakom ljuset, säger Hotingsbon Reidar Näslund, som driver fiskeodling i samhället.

Särskilt de senaste tio åren har han sett länsvården försämras och när Jämtlands läns landsting nu har presenterat sitt sparförslag för primärvården samtidigt som politikerna har drivit igenom fritt vårdval för all i hela landet – ja då fick han inte ekvationen att gå ihop längre.

I landstingets presenterade omorganisering blir Hotings hälsocentral en filial till Strömsunds hälsocentral. Läkare och distriktssköterskan kan komma att vara i Hoting någon dag i veckan för tidsbokade besök. Men i stort är det tänkt att de som bor i Hoting, Norråker och i Tåsjöområdet ska åka till Strömsund, minst fem mil bort, för akut vård.

– Jag tänkte då att i och med det fria vårdvalet så kunde jag lista mig vid Doroteas hälsocentral. Den ligger bara två mil norrut och där har de även tillgång till röntgen en dag i veckan. De skulle vi automatiskt också tillhöra Umeå sjukhus för specialistvård, säger Reidar.

Men när han undersökte saken närmare så visade det sig att det gick inte.

– Länsgränsen sätter stopp för det. Och då innebär det ju att det inte är någon valfrihet i vården, det är katastrof.

Möjligtvis kan man prata om valmöjlighet om Hotingsborna väljer att åka ytterligare dryga tre-fyra mil söder om Strömsund, till den privata Utrikeshälsan i Hammerdal.

Reidar har också funderat över den föreslagna läkartätheten i kommunerna som landstinget presenterade omorganiseringen.

– Krokom, som har ungefär lika många invånare som Strömsund, kommer ha betydligt fler läkare än i Strömsunds kommun, säger han och ställer sig tvekande till varför det är så.

I Strömsunds kommun ska det i landstingets regi bli två läkare i Strömsund och en i vardera Hoting och Backe.

Nu spår Reidar att den försämrade vården i länets ytterkanter kommer att leda till att allt fler ringer larmnumret 112 för att nå och få vård vid sjukdomsfall.

– Jag kan inte bara gå och besöka hälsocentralen utan att ha ringt först och att ringa sjukvården är som att ringa Telia. Det kan nog bli så att allt fler kallar på ambulans och överdriver sin sjukdom för att nå vården.

Reidar Näslund har i alla fall tagit reda på en sak. Vid akuta sjukdomsfall är det tillåtet att åka till Dorotea för en första vårdinsats.

Mer läsning

Annons