Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hotell Nordica låser dörren till Folkets hus

/
  • Den segdragna processen i Folkets hus-byggnaden har fått delägarna bakom hotell Nordica att nu fokusera all sin verksamhet till Grand hotell, något de ser positivt på. Lunchserveringen vid Folkets hus upphör och flyttar till Grand, där de även startar full konferensverksamhet. ”Det blir bra, det blir mer liv här mitt i byn”, säger Einar Roos och Mattias Liljefjäll, två av tre delägare. Foto: Catarina Montell

Den segdragna processen kring Folkets hus i Strömsund har återigen fått grannen Hotell Nordica att få nog. Nu låser de dörren mot Folkets hus, stänger restaurangen för lunch och flyttar över verksamheten till Grand hotell, där de storsatsar på konferensanläggning.

Annons

Droppen som fick bägaren att rinna över var när Folkets hus nu startat kaféverksamhet vägg i vägg med deras egen restaurang på Hotell Nordica.

– Till sommaren slutar vi med luncher och stänger restaurangen där. I stället satsar vi för fullt på Grand hotell och öppnar en komplett konferensverksamhet där, berättar Einar Roos, som tillsammans med Sven Öhlén och Mattias Liljefjäll äger och driver företaget.

Herrarna har fått sin verksamhet att gro de senaste åren. 2008 tog de över det anrika gamla Grand hotell, beläget mitt i Strömsund, som stått tomt i flera år. Det renoverades upp och öppnades igen.

Därefter tog de över gamla hotell Dorotea, renoverade upp det och 2009 öppnade de upp även det för drift.

Länge har de även sett möjligheten att växa i Folkets hus-byggnaden genom att antingen köpa hela fastigheten eller åtminstone hyra samlingslokalen Oasen, detta för att utöka verksamheten mot konferenser.

Men ämnet Folkets hus har resulterat i en lång politisk följetong i kommunen. Alliansens önskan om försäljning av huset gick inte igenom, inte heller uthyrning av lokaler till Hotell Nordica.

Då ville Alliansen införa en trappvis stegring mot en marknadsmässig hyra på 800 000 kronor om året för Folkets hus-föreningen, som huserar i huset. Men det fick stå tillbaka till förmån för oppositionspolitikernas förslag på en lägre hyra.

Kommunalrådet Karin Stierna var inte var nöjd med beslutet och ansåg att Folkets hus-föreningen får orättvist mycket i bidrag till sin verksamhet.

– Varför ska kommunen betala 2,2 miljoner kronor för Folkets hus i Strömsund när alla andra föreningar i kommunen får dela på 1,6 miljoner till sina lokaler? sa hon i torsdagens LT.

Och det retar även ägarna bakom Hotell Nordica när Folkets hus nu har startat kaféverksamhet vägg i vägg med deras egen restaurang.

– Det innebär att kommunen subventionerar deras hyra och med det står de bakom kaféet som konkurrerar med vår verksamhet. Frågan är hur många fikaserveringar kommunen ska driva? säger Einar Roos.

Läget för samarbete mellan parterna i Folkets hus är därmed passerat anser Hotell Nordica och de väljer nu i stället att satsa fullt ut på Grand hotell.

– Vi stänger dörren till restaurangen på Hotell Nordica. Det innebär att möjligheten till lunch upphör på Folkets hus. I stället bygger vi upp en modern konferensverksamhet på Grand, säger Einar och ser positivt på framtiden.

Tanken är att fokuseringen mot Grand hotell ska ske till början av sommaren och Hotell Nordica kommer sedan användas för övernattning och matsalen där får främst serva de boende gästerna för frukost.

Mer läsning

Annons