Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hästägare riskerar djurförbud efter vanskötsel

/
  • En av hästarna hade stått instängd i stallet och trampat i sin egen avföring så länge att hovarna börjat ruttna. Enligt veterinären var det minst två veckor sedan det mockades i boxen.  Foto: strömsunds kommun
  • Det fanns inget strö i boxen, bara hästbajs. På gården fanns flera hästar, de hästar som gick ute fanns i en hage som totalt saknade bete. För hästarna fanns bara mögligt hö att äta.
  • Samtliga hästar som fanns på gården hade förvuxna hovar och hovsprickor.
  • I hagen fanns massor med skrot bland annat en gammal traktor.
  • En av hästarna på gården avlivades.
  • Foto: Strömsunds kommun

Hästen var totalt uttorkad, hade röta i hovarna och fick lov att avlivas på plats. Nu är ägaren polisanmäld och riskerar djurförbud.

Annons
När miljö- och hälsoskyddsinspektörerna kom till gården i Strömsunds kommun var det inte mockat i stallet på minst två veckor, den häst som stod inne hade inte tillgång till vatten och de hästar som var ute stod i vinterhagen trots att det fanns sommarbete.
Inspektörerna åkte till gården efter att de fått uppgifter om att en av gårdens hästar stått inne i stallet flera år. När inspektörerna kom in i stallet fann de en avmagrad häst som varken hade tillgång till foder eller vatten. Det fanns inget strö i boxen, där var i stället fullt med gödsel.
Inspektörerna ansåg att hästen var utsatt för ett akut lidande och tillkallade veterinär och polishandräckning för att kunna genomföra veterinärundersökningen.
Enligt veterinären var hästens uttorkning livshotande och hästens allmäntillstånd mycket dåligt. Hästen hade stått så lång tid i sin egen avföring att den drabbats av strålröta. Strålröta uppstår i den levande delen av hoven, när hovarna inte hålls rena börjar strålen ruttna.
När ägaren informerades om att den häst som stod inne omedelbart skulle omhändertas genom polisens försorg, och att ägaren skulle få ersätta kostnader som uppstod, blev ägaren skeptisk. Som alternativ presenterades då möjligheten att avliva hästen.
Den veterinär som tillkallats för att undersöka hästarna fick då i uppgift att avliva den häst som stod inne i stallet.
I hagen utanför stallet fanns ytterligare fyra hästar. Inte heller dessa hästar hade någon tillgång till vatten och det enda foder som fanns var mögligt. Samtliga hästars hovar var eftersatta och behövde verkas. I hagen fanns en massa skrot, plåthinkar, en gammal traktor och ensilageplast.
Efter att en av hästarna avlivats fick hästhållarna krav på att åtgärda bristerna för de andra hästarna. När djurskyddsinspektörerna kom på ny inspektion någon dag senare hade arbetet med vissa åtgärder påbörjats.
Hästhållarna polisanmäldes i början av september brott mot djurskyddslagen. Dessutom har länsstyrelsen att ta ställning till om gårdsägaren och den person som tillsammans med ägaren hade ansvar för hästarna ska få djurförbud.

Mer läsning

Annons