Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är det mesta nytt och unikt, men ändå gammalt

/
  • Endast fantasin sätter gränsen när det gäller att förvandla gammalt till nytt, anser Marie Jacobsson och Agneta Andersson.
  • Här finns många charmerande överdrag till syltburkar, saftflaskor och blomkrukor.
  • Trasiga broderade dukar kan bli det mest förtjusande gratulationskort.
  • En gammal kjol kan bli ett garanterat personligt förkläde.
  • Jeanstyg är stadigt och bra till grytlappar.
  • Vid denna pysselkväll trycker man på tyg med Pe' Jenssas gamla tapetstämplar. Här är Carina Sikström och Anita Larsson i skapartagen.
  • För 150 år sedan snidade Per Jönsson i Bye trästämplarna, som han använde i sin konstnärliga gärning, bland annat till tapetmönster. Ett hundratal stämplar finns bevarade på Hellzénsgården, och de fungerar utmärkt än i dag.

Till Kupan i Hammerdal kommer många för att hitta julklappar som inte tär på våra gemensamma resurser. Här finns nya, unika saker, men allt är gjort av gammalt.

Annons

Kupan i Hammerdal får ta emot många studiebesök, berättar föreståndaren Agneta Andersson. Orsaken är att deras försäljning ökat ordentligt det senaste året, och det i sin tur beror på att man är väldigt duktig på att ta tillvara gammalt och förvandla det till nytt.

– Det var de direktiv vi fick i våras. Eftersom vi inte längre får skicka kläder till andra länder, så ska vi återanvända dem i stället.

Direktiven är kanske inte helt lätt att uppfylla för alla Kupor i landet. Det krävs idéer, kunskaper i sömnad och en stor kreativitet. Allt detta har Agneta Andersson i rikt mått.

Hon låter helt lyrisk när hon beskriver vad man kan göra av trista gamla kläder, omoderna gardiner, nötta blomkrukor och skamfilade träföremål. Med rätt inspiration och handlag kan det mesta förvandlas till unika och eftertraktade plagg eller föremål.

– Man får titta på allt som kommer in på ett annat vis. Det är så otroligt spännande.

Agneta hinner själv inte förvandla allt, men har god hjälp av Marie Jacobsson som är utbildad sömmerska. Flera av Röda Korsets medlemmar i Hammerdal hjälper till att skapa och det finns utrymme för ännu många flera händer och idéer, säger Agneta.

Därför har man, tillsammans med Vuxenskolan, haft tre inspirationskvällar. Agneta berättar att man den första kvällen fick idéer av textilkonstnärinnan Bärbel Loose. Men sedan har man använt sig av lokala förmågor.

– Vi har så många bra inspiratörer i Hammerdal, som Margot Fjell-Nilsson, hon är helt fantastisk på att se vad man kan få ut av tyger, och har varit min främsta inspirationskälla.

Margot Fjell-Nilsson ledde en av sammankomsterna och Britt-Katrin Nilsson den andra. Sammanlagt har sjuttiofem personer deltagit i inspirationsträffarna.

– De var riktigt på hugget.

Agneta hoppas att det håller i sig så att de tillsammans kan skapa många användbara artiklar.

– Man mår bra av den sociala gemenskapen, samtidigt som man gör en god gärning för både fattiga människor och för miljön.

Mer läsning

Annons