Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Halv seger för handikapprörelsen

/
  • I hällande regn, med plakat och slagord, marscherade handikapprörelserna i Strömsund.
  • I hällande regn, med plakat och slagord, marscherade handikapprörelserna i Strömsund.
  • Jahn Strid är glad att regeringen börjar ge vika för kraven, men vill inte ta ut någon seger i förskott.

Departementet lovar lagstiftning mot otillgänglighet, men kostnaderna ska först utredas.

– Vi fortsätter marschera tills vi ser att lagen är fastställd, säger Jahn Strid, kontaktperson för handikapporganisationerna i länet.

Annons

Runt om i landet demonstrerade handikapporganisationerna i lördags, så även i Strömsund. Ett tjugotal tappra deltagare hade trotsat ösregnet för att genomföra "Tillgänglighetsmarschen". Kravet var att regeringen ska lagstifta mot otillgängliga lokaler, eftersom dessa utgör en stor diskriminering av alla personer som är funktionshindrade. Demonstranterna marscherade nedför Storgatan, med plakat och under skanderande av slagord; "Restaurangägare har fullständiga rättigheter - vi kommer inte ens in", "Tillgänglighet är en rättighet", "Ropen skalla, öppet för alla". Marschen avslutades på Vattudalstorget där olika talare avlöste varandra och de hade gott om åhörare eftersom demonstrationen sammanföll med Köpmannamarknaden.

FUB:s ordförande Gunhild Ragnvaldsson var lite besviken över att inte flera deltagare gick med i marschen:

– Det känns som om många av de personer vi företräder inte är här. Men de flesta av dem är ju beroende av att personal eller andra ser till att de kan komma hit.

Under åtta års tid har man genomfört sina protestmarscher, och nu börjar det ge resultat. Överraskande och lagom till årets demonstration kom ett meddelande från statsrådet Nyamko Sabuni, ansvarig minister för diskrimineringsfrågor, med beskedet att Integrations- och jämställdhetsdepartementet nu föreslår att bristande tillgänglighet ska ses som en form av diskriminering. Jahn Strid berättar att han, senast i onsdag, deltagit i en uppvaktning hos regeringen, vilket kanske kan ha bidragit.

– Beskedet tog förstås udden lite av vår demonstration, säger Jahn Strid. Men enligt meddelandet så ska man först utreda kostnaderna, och det kommer att ta tid.

Departementet ska utreda vilka kostnader som kan uppstå för privata och offentliga aktörer. Förslaget ska också ut på remiss. Remissvaren och kostnadsberäkningen ska vägas samman innan regeringen lägger fram lagförslaget till riksdagen. Jahn Strid anser inte att handikapprörelsens krav har uppfyllts genom det här beskedet:

– Vi känner att vi är en bit på väg, och det är positivt. Men vi kommer att fortsätta att demonstrera ända tills det finns en påskriven och fastställd lag.

Mer läsning

Annons