Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Granbacken fick thailändskt besök mitt i baket

/
  • Anna Frank har bakat tunnbröd sedan barnsben. Det fick hon lära sig av sin mamma hemma i Hallviken. Och de återkommande bakstunderna på Granbackens särskilda boende gillar hon.
  • Elvira Åhrén gräddar ytterligare ett tunnbröd, och får lite hjälp av Birgitta Eliasson.
  • Anna Frank (på soffan) och de andra på det särskilda boendet Granbacken i Strömsund fick igår besök av en thailändsk delegation från Bangkok, som nu besöker Strömsund inom ramen för ett samarbetsprojekt. Besökarna fick då delta i Granbackens gemensamma tunnbrödsbak.    Foto: Catarina Montell

På Granbackens äldreboende i Strömsund är gemensam bakning ett stående inslag i vardagen. Något som en thailändsk delegation i går fick erfara.

Annons

Det bor cirka 30-talet äldre på det särskilda boendet Granbacken i Strömsund. Och personalen har gjort gemensam bakning till ett stående inslag i vardagen.

– Vi tar oss tid till det, för det betyder så mycket för dem. Det blir en sådan livskvalitet, säger Birgitta Eliasson och Kerstin Sjöberg, två av de undersköterskor som för dagen hjälper till med baket.

Varje vecka har de avsatt tid för att de boende gemensamt ska få pyssla, fika eller baka, och det kan bli allt från fikabröd, till matbröd och som den här dagen: tunnbröd.

Tunnbrödsdoften sprider den här dagen sig långt ut i korridoren och väcker gamla sinnen till liv. Och vid bakbordet är det fullt liv. Kvinnorna kommenterar kavling, annan bakteknik och bakhistorier.

– Det här sitter i ryggmärgen och fingertopparna på dem. De kommer ihåg det även om de är dementa. Smaken och lukten gör att minnena sitter kvar, säger Kerstin Sjöberg.

Vid bakbordet är 93-åriga Anna Frank, ursprungligen från Hallviken, i full gång.

– Det här är roligt. Det här gjorde man en gång i veckan hemma förr i tiden. För hade man inget bröd, då var man matlös, säger hon.

Under gårdagen fick bakningen på Granbacken även thailändskt besök. En 11 personer stor delegation från Bangkok stad är just nu på besök i Strömsund inom ramen för Ragunda och Sollefteås samarbete med Thailand, som även Strömsunds kommun bjudits in att delta i.

Delegationen från Bangkok stad leds av Mr. Kitpon Cherdchookitkul, som är ordförande för deras fullmäktige och Strömsunds kommunchef Anders Andersson har fått tillfälle att visa olika delar av kommunens verksamheter såväl äldrevård, som företagsbranschen och annat.

– Just äldrevården är roligt att visa eftersom de i Thailand tidigare har haft en tradition av att de yngre tar hand om och vårdar sina äldre, men de går mer mot sån här form av äldrevård nu, säger han.

Mer läsning

Annons