Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gåxsjö lever på knäckebröd och snickeri

/
 • Ylva Forsberg och sambon Ole bjuder på egenproducerat knäckebröd vid köksbordet. ”Jag utvecklar företaget och håller         kontakt med kunderna härifrån Gåxsjö. Min bror och delägare Markus bor vid bageriet i Huså där han har koll på det dagliga, det funkar perfekt”, berättar Ylva. Foto: Ann-Louise Rönestål Ek
 • Torbjörn Österman spacklar övervåningen på sitt hus.”Det är så mycket jobb åt andra hela tiden att jag nästan inte hinner göra klart mitt eget byggprojekt.”
 • Torbjörn och sambon Susannas          nybyggda timmerhus i Gåxsjö väcker nyfikenheten hos förbipasserande. ”Det är inte så         vanligt med nybyggen ute i glesbygden, en del kör nästan i diket när dom ser huset. Det            funkar som ett arbetsprov och har gett mig många uppdrag”, säger Torbjörn.

Ylva Forsberg driver sitt knäckebrödsföretag på distans. Brorsan Markus och bageriet finns i Huså, utvecklingsarbetet och kundkontakterna sköter Ylva från gården i Gåxsjö.
– Det är nog ganska ovanligt att ett företag sköts från två små byar, men det fungerar väldigt bra för oss, säger Ylva Forsberg.

Annons

Ekologiskt jämtländskt knäckebröd är Ylva Forsbergs affärsidé. I fjorton år har hon drivit företaget Huså bröd. Numera har hon kontoret i Gåxsjö. De tre anställda och delägaren Markus Forsberg är kvar i Huså. Att Ylva och hennes familj flyttade just till Gåxsjö var för att de sökte efter ”den perfekta byn”.

– Jag älskar såklart Huså, mitt företag är ju döpt efter den byn, men här i Gåxsjö hittade jag en levande by med dynamik som passade mig perfekt. Det var så mycket som föll på plats när vi kom hit. Det är viktigt att förverkliga sig själv inte bara yrkesmässigt utan också på det privata planet.

Ylva, sambon Ole och 3-årige sonen Ale hittade en gammal gård, Hurtiggården som de håller på att renovera. I Gåxsjö finns också förskola och skola - en viktig anledning att flytta.

Men med vikande befolkningssiffror har Strömsunds kommun beslutat stänga Gåxsjö skola, det är sista terminen skolan är igång.

– Det är naturligtvis mycket sorgligt, säger Ole Rönning Kristiansson. – Vi valde Gåxsjö för att få bättre livskvalitet, det är säkert fler barnfamiljer än vi som letar efter mysiga byar där det fortfarande finns skola kvar.

Men Ole och flera föräldrar i byn planerar att skicka in ansökan för att starta friskola så än har han och Ylva inte gett upp hoppet om att låta Ale få gå i skola i Gåxsjö.

Oavsett hur det går med skolan är familjen nöjda över att ha bytt livsmiljö och tycker att det fungerar bra att driva företag på distans.

En annan inflyttad företagare i Gåxsjö är byggnadssnickaren Torbjörn Österman.

Han och sambon Susanna kommer från ön Lådna i Stockholms skärgård men har skapat sig en tillvaro i Gåxsjö. Torbjörn håller på att färdigställa familjens hus och det fungerar som ett arbetsprov på hans yrkesskicklighet.

– Jag behöver inte göra reklam för mig själv, det räcker att folk ser huset så får jag jobb.

Torbjörn gör om- och tillbyggnader i sin firma och han har fullt upp. Han köper i mesta möjliga mån byggnadsmaterialet lokalt och de flesta uppdragen kommer från byar i närheten.

– Det är Raftsjöhöjden, Ottsjön och Gåxsjö hela tiden, jag behöver aldrig åka till Östersund!

Han har varit sin egen chef i många år och tycker att fler jämtar borde våga använda sina kunskaper i egna företag.

– Många är så försiktiga här i Jämtland, trots att dom är hantverkskunniga och har kunskaper att sälja. Det är en helt annan mentalitet här än i Stockholm. Men just Gåxsjö är väl ett undantag, skrattar Torbjörn.

Mer läsning

Annons