Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gastronomi i världsklass ska locka nya elever

/
  • Nu drar de upp riktlinjer för en utbildning som ska sätta Strömsund på den gastronomiska världskartan. Heidi Sundelin, biträdande rektor på Hjalmar Strömerskolan och ansvarig för Komvux, Inez Marcé Wiberg, vid kommunens framtid- och utvecklingsförvaltning, Britt-Inger Roos, ansvarig vid Lärcentrum, Gert Andersson, som driver Raftsjöhöjdens gårdsmejeri samt Camilla Wolgers, som har gårdsslakteri sitter i planeringsgruppen. Foto: Catarina Montell

Nu ska Strömsunds kommun stärka sin plats som gastronomiskt centrum. En utbildning i hur man tillverkar närproducerad mat ligger i startgroparna.

Annons

Förhoppningen är att skapa en yrkeshögskoleutbildning, med riksintag.

Tänk på Toscana. Eller på Piemonte. Två italienska gastronomiska centrum som årligen lockar nyfikna besökare.

Tänk småskaligt mathantverk och lokala delikatesser som sätter fart på näringslivet och får omvärlden att stanna upp, packa väskan och styra kosan mot – Strömsund.

För nu vill Strömsund markera sin plats på den gastronomiska världskartan genom att starta en utbildning i småskaligt mathantverk.

– Förutsättningarna finns redan. Här har folk valt att bo i årtusenden på grund av goda möjligheter till jakt, fiske och odling, säger Gert Andersson, en av idésprutorna i den förstudie som nu pågår vid kommunen.

Fram till för cirka 50 år sedan tog folket vid gårdarna ute i kommunens bygder vara på det mycket som fanns i kring dem och producerade mat till gården. Men det inte tänkt att den här utbildningen ska leda till en total återgång till självhushåll. Här är det i stället småskaligt företagande som står i fokus.

– Vi sträcker oss ett steg längre än självhushåll. Det gäller att göra något åt andra, förpacka varan eller upplevelsen på rätt sätt, säger Camilla Wolgers, ytterligare en idéspruta till utbildningsplanen.

Rent konkret började allt med att Gert Andersson, som sedan många år driver Raftsjöhöjdens gårdsmejeri, och Camilla Wolgers, bland annat verksam inom gårdsproduktion av kött, började spåna på idéer till studiecirklar.

Men idéerna om småskaligt mathantverk ansågs så bra att kommunen och skolvärlden kopplades in. Politikerna såg en möjlighet till utveckling av kommunen och stöd beviljades från EU-Leader 3sam. Och nu har en förstudie startat kring hur en utbildning ska kunna se ut.

– Vi tänker oss att den ska rikta sig till så många som möjligt, man ska därför kunna läsa stora delar på distans. Och vi tittar på möjligheten att göra det till en ettårig yrkeshögskoleutbildning med riksintag, säger Heidi Sundelin, biträdande rektor på Hjalmar Strömerskolan och ansvarig för Komvux.

Än så länge är man i startgroparna av planeringen och all formalia kring hur utbildningen kommer se ut och i vilken form den ges och hur den ska finansieras ligger en bit fram.

– Men vi hoppas på en utbildningsstart hösten 2011, säger de.

Utbildningen ska ge eleverna tillräckliga kunskaper om livsmedel och livsmedelsproduktion så att man ska kunna starta tillverkning exempelvis på sin egen gård. Och sedan ska man kunna samarbeta med andra producenter.

– På det sättet investerar vi i kunskap i stället för att alla producenter skulle behöva investera i stora byggnader för produktion, säger Gert Andersson.

Vid kommunen har man dessutom sett möjligheten att motverka utflyttning och arbetslöshet.

– En sån här utbildning är en viktig del i utvecklingen av Strömsunds kommun. Det ger möjlighet till att befolka glesbygden, säger Inez Marcé Wiberg, vid kommunens framtids- och utvecklingsförvaltning tillika projektledare för förstudien.

Mer läsning

Annons