Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fredrik klär in bilar i folie

/
  • Fredrik Ottosson driver företaget WRD, som klär in bilar i folie och gör reklamskyltar och logos.
  • Fredrik Ottosson.
  • Varför lackera bilen när man kan klä den i folie? När man är less på färgen eller motivet kan man dra av folien, och lacken under ser ut som ny.

Pappas prat om att driva eget och en förkärlek till motivlackering fick Fredrik Ottosson i Strömsund att byta bana.
Nu äger han företaget WRD, Wrapping Reklam Design AB, som bland annat klär in bilar i folie.

Annons

Gult, spegel eller varför inte den nu så populära nyansen mattsvart? Rullarna med folie hänger längs ena väggen på verkstaden och lockar till att börja fundera på favoritfärger och fantasifulla motiv. Fredrik Ottosson visar bilder på de bilar han folierat om, bland annat en liten Mercedes sportbil som gick från silver till röd.

– Det var visst frun som inte gillade färgen på bilen, säger han och fortsätter bläddra bland bilderna på fordon som bytt färg.

I ett och ett halvt år har 36-årige Fredrik Ottosson drivit WRD. Innan det jobbade han på pappas åkeri och tanken var att han en dag skulle ta över det företaget. Men han kunde inte släppa tanken på att starta eget.

– Jag har alltid hört pappa säga att man som anställd inte förstår hur det är att ha eget företag, så jag ville prova.

Fredrik, som lackat de egna bilarna inom åkeriet och sysslat med motivlackering, fick tidigt tanken att börja med helfoliering – en teknik som sparar både tid och pengar.

– Som exempel kan man ta pappa, som köper in en ny bil och direkt måste lägga pengar på att lacka om den i företagets färger. Sedan, när den ska säljas, måste han dra av en stor summa pengar för ingen vill ha de färgerna. Folierar man bilen kan man bara dra av den sen, och lacken under är fortfarande som ny.

Väljer man att foliera bilen är möjligheterna oändliga. Man kan skriva ut folie i fotokvalitet och få bilen, eller skotern eller släpvagnen, i precis de färger och motiv man vill. Som komplement till folien har Fredrik Ottosson köpt in en skrivare som skär dekaler och kan skriva ut på de flesta material.

– Jag måste försöka stå på så många fötter som möjligt när man är liten och ny. Folk har inte riktigt förstått det här med foliering och fördelarna med det, det är lite för nytt än.

Precis när Fredrik Ottosson startade företaget skadade han handen svårt och har därför bara drivit det på 25 procent av en heltid.

Trots det har det gått runt.

– Det har inte varit någon lek att få det här att rulla, men jag har klarat mig hittills i alla fall, säger Fredrik och tillägger:

– Pappa har inte fått helt rätt. Än.

Mer läsning

Annons