Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Framtida epidemier hotar i Strömsund

I Strömsund får färre än 90 procent av barnen vaccin mot difteri, stelkramp och polio. En så låg vaccinationsgrad kan enligt Smittskyddsinstitutet leda till framtida epidemier.

Annons
Barnen i Strömsunds kommun har länets lägsta vaccinationsskydd. Det visar den årliga sammanställning som Smittskyddsinstitutet gör. Statistiken grundar sig på de uppgifter som barnavårdscentralerna lämnar in om de barn som under året fyllt två år. De siffror som nu presenterats avser barn födda under 2005.
I Strömsunds kommun har 88,1 procent av barnen vaccinerats med tre injektioner mot difteri, stelkramp, kikhosta och polio. Det gör Strömsund till en av de kommuner i landet som har den lägsta vaccinationsgraden.

Snittet för hela länet är ungefär 97,7 procent. I Ragunda och Härjedalens kommuner var 100 procent av barnen vaccinerade. De andra av länets kommuner ligger över 98 procent i vaccinationsgrad.
En låg vaccinationsgrad kan få till konsekvens att skyddet mot sjukdomarna i en region kan bli så lågt så att det finns utrymme för epidemier att få fäste. Enligt Smittskyddsinstitutet krävs en vaccinationsgrad på över 90 procent för att epidemier inte ska uppstå.

Mer läsning

Annons