Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fräck fästing fastnade för Karl-Erik

/
  • Så här ser Karl-Eriks angripare ut på nära håll. – När vi visade upp den på sjukhuset var det många i personalen som aldrig sett en fästing förut.
  • Karl-Erik Lind blev ett av de kanske nordligaste fästingoffren hittills. Det var efter ett arbetspass ute i trädgården som han upptäckte att allt inte stod rätt till. En fästing hade bitit sig fast i det allra heligaste.

När Karl-Erik Lind var ute i trädgården i Siljeåsen drabbades han av en obehaglig överraskning: ett fästingangrepp – riktat mot hans mest privata delar.
– Jag vet inte om fästingar påträffats så långt norrut tidigare, säger offret själv.

Annons

Att fästingen etablerat sig i Jämtland har stått klart ett tag. Men frågan är om den tidigare träffats på så långt norrut som i Siljeåsen, nordväst om Hoting, i den nordligaste delen av länet.

Karl-Erik Lind gjorde sin obehagliga bekantskap häromveckan när han besökte sommarhuset i den lilla byn.

– Jag gick runt med trimmern runt huset. När jag gör det brukar det alltid slå upp lite grus mot benen, därför tänkte jag efteråt inte så mycket på om jag hade några konstiga utslag på kroppen eller ej.

Vid ett toalettbesök senare under dagen märkte han dock att det var något som inte stod rätt till.

– När jag tog fram grejen, som man brukar göra ett par gånger per dag, kände jag något på den som jag inte kände igen. Först trodde jag att det var en sten som träffat illa, men efter några dagar märkte jag hur det lilla utslaget blev större och större, säger han.

Eftersom irritationen inte gav med sig brast till slut Karl-Eriks tålamod:

– Till slut ryckte jag loss en hudflik och först då såg jag att det var ett litet djur som suttit där.

Själv kunde han inte föreställa sig att det var en fästing som parasiterat på hans kropp. Det fick i stället hustrun Berith konstatera.

– Jag såg direkt att det var en fästing. Det är ett riktigt hemskt litet djur, fruktansvärt obehagligt, säger hon.

Efter ett snabbt besök på sjukhusets ortopedavdelning har Karl-Erik nu fått antibiotika att äta.

– Det är fortfarande infekterat, men det ska inte vara någon fara. Jag får se det där krypet som en objuden gäst som hamnade på helt fel ställe, skrattar han.

– Men som jag förstår det är det första gången en fästing dyker upp så långt norrut. Jag antar att de följer med folks hundar, sedan spelar väl de milda vintrarna in också.

Du är inte orolig för att drabbas igen vid nästa besök i stugan?

– Haha, nä. Har jag drabbats en gång där uppe tror jag inte att det kommer att hända igen.

Mer läsning

Annons