Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förslaget för Hotings skola är klart

/
  • Förslaget för att lösa skolsituationen i Hoting är klart, men blir det överhuvudtaget något mera än ett förslag?

Förslaget för skolan i Hoting är klart, men är det realistiskt att tro att det blir verklighet?

– Det tål att diskuteras, säger BKU-nämndens ordförande Lena Johansson (S).

Annons

Hotings skola har länge stötts och blötts, angående fuktproblem och för stora ytor. Riktvärdet säger att en högstadieelev behöver 17 kvadratmeters yta, medan en låg- eller mellanstadieelev klarar sig med cirka 10 kvadratmeter. Enligt den uträkningen har Hotings skola 1 320 kvadratmeter för stor yta.

Fem alternativ för att lösa skolsituationen togs tidigare fram och i höstas bestämde politikerna, till mångas bestörtning, att gå vidare med alternativ två.

– Det är det alternativ som alla har sagt absolut nej till, sa Hotings rektor Elisabeth Björn då.

Nu har konsulten Tord Wickzell, enligt kommunstyrelsens direktiv, arbetat fram en konkret åtgärdsplan utifrån alternativ två.

Alternativet innebär att större delen av högstadiebyggnaden töms och verksamheten flyttas till de andra byggnaderna. Pannrummet måste vara kvar, men resten av högstadiehuset kan rivas. Det blir många omdisponeringar och de två kvarvarande byggnaderna måste anpassas på olika sätt. För att få plats med all verksamhet så krävs nya tillbyggnader motsvarande 350 kvadratmeter.

Ändå så ryms inte vissa funktioner som kommunfullmäktige sagt ska finnas. Dit hör skolbiblioteket och kulturskolan.

Konsulten har därför gett sig själv bakläxa, och tagit fram ett sjätte alternativ, vilket presenteras parallellt med det beställda uppdraget. Detta alternativ har rakt motsatt inriktning, för här ska högstadiebyggnaden saneras och all skolverksamhet flyttas in dit. Mellanstadiebyggnaden rivs och lågstadiebyggnaden används för skolbibliotek, kulturskola och musikrum.

Extraförslaget kräver inga nya tillbyggnader och ytorna minskas med 800 kvadratmeter utöver det första förslaget, vilket Wicksell beräknar ge en årlig kostnadsbesparing på en halv miljon.

Prislappen är i båda fallen drygt tjugo miljoner.

Ett krav, som kommunen ställer, är att lösningen på skolsituationen i Hoting ska vara realistisk och långsiktig.

I Strömsunds kommun har elevminskningen länge varit ett problem. Diskussioner om att lägga ned, eller slå ihop skolor, har pågått under många år. Inför valet lovade Socialdemokraterna att alla skolor ska behållas under mandatperioden.

• Hur blir det sedan? Är det långsiktigt realistiskt att i nuläget satsa på ombyggnad av Hotings skola?

– Det här är en fråga som tål att diskuteras, säger nämndens ordförande Lena Johansson (S).

Hon medger att vallöftet kanske inte är gångbart för all framtid, med tanke på det minskade elevunderlaget, och hon betonar att det är viktigt att politikerna har framförhållning.

– Vi måste ta oss en rejäl funderare om hur det ser ut om fyra år, eller åtta år, för att hitta de lösningar som behövs.

• Blir det någon verklighet av planerna i utredningen?

– Vi har än inte hunnit diskutera förslagen, 22 miljoner är en gigantiskt mycket pengar, men självklart måste vi i alla fall lösa de akuta problemen i Hoting.

Mer läsning

Annons