Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Forskare: Anpassad arbetsplats kan ge färre sjukskrivningar

/
  • Om antalet sjukskrivningar ska minska menar forskaren Rita Sjöström att arbetsplatsen spelar en stor roll. ”Personerna i min studie upplevde att de skulle kunna gå upp  i arbetstid om arbetet kunde vara mer anpassat efter deras behov”.  Foto: Ulrika Andersson

En bättre anpassad arbetsplats och eventuellt en längre rehabiliteringstid kan leda till färre sjukskrivingar. Det konstaterar Rita Sjöström doktorand vid Mittuniversitet och sjukgymnast.

– Om man har varit sjuskriven under en längre tid behövs kanske en längre rehabilitering för att komma ut i arbetslivet, säger hon.

Annons

Rita Sjöström har i sin avhandling tittat närmare på rehabilitering av sjukskrivna som lider av nack- och ryggbesvär. Efter en två år lång uppföljning fann hon en minskning i sjukskrivningsgrad med 33 procent. Samtidigt gjorde en grupp inte några framsteg alls efter rehabiliteringsprocessen.

När företagshälsans rehabiliteringsprogram startade 2002 i Strömsund passade sjukgymnasten Rita Sjöström, verksam på hälsocentralen i Strömsund, på att följa 60 sjukskrivna som deltog i företagshälsans rehabilitering. Personerna i Ritas undersökning behandlades för smärta i nacke och rygg. För att få bukt med deras sjukdomsbild deltog de i en sjuveckors intensiv behandling med både teoretiska och praktiska inslag.

– Rehabiliteringen lär deltagaren om sina problem även om smärtan inte går att bota kan deltagaren genom en bättre kroppskännedom lära sig att lindra smärtan. De sjukskrivna får exempelvis lära sig livsstilsförändringar till exempel vad man ska äta till frukost och hur de ska träna.

Både före och efter rehabiliteringen och vid ett flertal tillfällen efteråt följde Rita Sjöström upp deltagarna. Efter en sammanställning av materialet kan hon nu se ett mönster hos de sjukskrivna.

– Efter min utvärdering identifierade jag en liten grupp där inte rehabiliteringen bet, säger Rita Sjöström.

Tio personer ur gruppen mådde bättre av rehabiliteringen, men upplevde samma smärta som förut och hade ingen förändring i sin sjukskrivning efter två år. De övriga 50 hade mer eller mindre upplevt en förbättring som innebar att de kunde bege sig ut i arbetslivet igen.

– De sjukskrivna behöver kanske en rehabilitering som inte är lika intensiv och längre samt med tätare kontakter.

Flera av personerna i Ritas avhandling säger själva att de skulle kunna gå ut i arbete om arbetsplatsen kunde möta deras behov.

– Personerna i min studie upplevde att de skulle kunna gå upp i arbetstid om arbetet kunde vara mer anpassat efter deras behov.

Mer läsning

Annons