Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Formar framtidens skoteråkare

/

Intresset för att skaffa förarbevis på snöskoter i Strömsunds kommun är stort. Det vet Olle Sjödin som är utbildningsansvarig i snöskoterklubben.

– I år utbildar vi över 40 personer, säger han.

Annons

Olle Sjödin beskriver sig själv som en friluftsmänniska. Han var en av de personerna som var med och startade upp snöskoterklubben i Strömsund 1972.

Klubben var den första snöskoterklubben i Sverige som införde förarbevisutbildning 1978. I den utbildningen genomgick man förutom teoretiska och praktiska prov, även ett överlevnadsprov.

Mycket har hänt sedan dess.

Från 1 oktober i år har reglerna för att köra snöskoter ändrats för att öka trafiksäkerheten. I dag krävs det ett separat körkort som gäller endast för snöskoter om man kör ett sådant fordon.

Undantag gäller för dessa:

De som har tagit körkort eller traktorkort före 1 januari 2000 har i fortsättningen rätt att köra snöskoter.

De som har fått utfärdade förarbevis har kvar sin behörighet.

De som har tagit körkort eller traktorkort från och med 1 januari 2000 får enbart köra snöskoter inom ramen för organiserad turistverksamhet.

Varje år har Olle Sjödin haft ett 40-tal personer som anmäler sig till utbildningen. De flesta är ungdomar och det är lika mycket killar som tjejer. Han tycker att utbildningen har gett resultat på skoterkörandet i kommunen.

Enligt Olle Sjödin förekom det mer buskörande förr om åren.

– Jag tror att inte de som har gått utbildningen är ute och buskör. Nu kör de väldigt vettigt.

Att Strömsundsbon Olle Sjödin en gång tog på sig uppgiften som utbildningsansvarig var att han såg nyttan i det. På hans 20 år ser han att det gett positiva resultat och han säger att över 1 000 personer i kommunen har fått ett förarbevis för snöskoter.

– Jag brukar alltid säga att en skoterförare har inga rättigheter, bara skyldigheter.

Mer läsning

Annons